Region Västerbotten var först ut, redan 2015 satsade man på ett Stockholmskontor.
– Vi kan ju tycka att vi har haft lättare att få gehör för infrastruktursatsningar nere i Bryssel än vad vi har fått i Stockholm. Då drog vi slutsatsen att vi måste lägga mer krut på Stockholm, säger Thomas Hartman, chef för externa relationer och strategisk platsutveckling vid Region Västerbotten.
Numera är regionen inte ensam om att ha en lobbyist i huvudstaden. I slutet av 2018 anslöt sig Region Norrbotten till Västerbottens kontor på Gamla Brogatan i centrala Stockholm och i början av 2020 stod det klart att Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland gör dem sällskap.
Region Västerbotten anser att satsningen har varit framgångsrik, men Thomas Hartman framhåller att den måste ses som en del av en större bild med närvaro i Almedalen, aktiviteter hemma i Västerbotten och arbetet på regionens kontor i Bryssel.
– Den typen av arbete har gjort att vi har fått en medfinansiering från EU på den färja som nu etableras och byggs mellan Umeå och Vasa. Arbetssättet har också bidragit till att vi har fått EU-medfinansiering på Norrbotniabanan, säger Thomas Hartman.
Det är naturligt för landets nordligaste län att samarbeta, men även regioner och andra aktörer runt om i landet kan förenas i viktiga frågor, säger Hartman.
– Vi kan tycka att politiken blir för Stockholmscentrerad ibland. Vill vi ha Norrbotniabanan på plats är det bättre att börja diskutera med Göteborgs hamn och försöka närma oss frågan utifrån perspektivet en nationell exportstrategi än att prata om att man ska köra tåg i norra Sverige, säger Thomas Hartman. (TT)