Med Stockholm som arbetsplats i kampen mot gängen

Dödsskjutningar och sprängningar. Det är sedan årsskiftet vardag för Per Finnberg och Magdalena Olofsson, erfarna polisutredare från Norrbotten. Men trots ett oerhört framgångsrikt arbete fortsätter våldsvågen. " Vi har låst in otroligt många, men det märks inte."

När våldet eskalerade i Stockholmsområdet tog Magdalena Olofsson och Per Finnberg plats i polisens organisation på Kungsholmen. Efter ett halvår i huvudstaden har de tillsammans med ett stort antal underställda poliser sett till att samtliga åtalade i 22 redovisade ärendet dömts till totalt 143 år och sex månaders fängelse.

När våldet eskalerade i Stockholmsområdet tog Magdalena Olofsson och Per Finnberg plats i polisens organisation på Kungsholmen. Efter ett halvår i huvudstaden har de tillsammans med ett stort antal underställda poliser sett till att samtliga åtalade i 22 redovisade ärendet dömts till totalt 143 år och sex månaders fängelse.

Foto: Teresia J Kölin

Stockholm2023-08-21 07:35

När vi sätter oss ner i konferensrummet på hotellet är det mindre än två dygn sedan den senaste händelsen i våldsvågen i Stockholm. En explosion har skett i en port i stadsdelen Bro i de norra delarna av huvudstaden och en person har förts till sjukhus, chockad av händelsen. 

En vecka tidigare sköts en ung man till döds i Sätra centrum.

Mycket talar för att även dessa händelser är en del av konflikten som på allvar blossade upp i slutet av förra året.

undefined
I ett exklusivt reportage berättar Magdalena Olofsson och Per Finnberg om sitt arbete det senaste halvåret, efter att polisen inlett en särskild händelse för att bekämpa det gängvåld som i perioder lamslagit Stockholmsområdet.

Efter mordet på en gängledare i Rinkeby på juldagen 2022, en förort där serien av gängmord startade en sommardag för åtta år sedan, har våldet eskalerat i Stockholmsområdet.

En skrämmande utveckling som tvingar polisen att inleda en så kallad särskild händelse med namnet Frank den 20 januari. Målet är att möta upp våldet. En mönstring av resurser i form av material och personal.

Sedan dess har både blod och tårar flutit på gatorna.

När det första halvåret summeras har 67 skjutningar och ett 30-tal sprängningar skett i Stockholmsområdet. 

I dessa dåd återfinns 13 avlidna, men den här dagen kan fler offer räknas in.

Det är föräldrar som har förlorat sitt barn. Det är syskon som tvingats ta farväl av mördade bröder. Det är släkt och vänner i sorg.

undefined
En talande bild efter en av många skjutningar i år i Stockholm, den här gången i Farsta.

Per Finnberg, utredare vid polisens avdelning grova brott i Luleå, får telefonsamtalet under sin julledighet hos föräldrarna i Gällivare.

– Vi hade tidigare fått ett åtagande att vi skulle hjälpa till eftersom det var så otroligt mycket skjutningar. Jag åker ner med en annan kollega och tanken är att vi ska vara nere i 14 dagar och hjälpa till i inledningsfasen av det där mordet, säger Finnberg.

Under intervjun på Amaranten på Kungsholmen är det snart åtta månader sedan Per Finnberg packade väskan för avfärd söderut. Den här delen av hotellet har i dag blivit hans vardagsrum.

Två veckor efter att han har landat i Stockholm tycker han det känns ojuste att lämna utredningsgruppen efter Rinkebymordet. Tanken är då att stanna fram tills den mest intensiva fasen är avklarad, kanske januari ut.

Det som vid den tiden är känt är att det totalt rör sig om ett tiotal konflikter.

När våldet eskalerar, och kollegan Magdalena Olofsson ansluter, blir han kvar. 

Behovet av erfarna utredningsledare är stort.

undefined
Magdalena Olofsson och Per Finnberg under intervjun på hotell Amaranten i Stockholm.

För Magdalena Olofsson, som även hon till vardags arbetar på avdelningen grova brott i Luleå, är tanken att arbeta i huvudstaden i en till tre månader. 

Initialt blir hennes uppgift att ta sig an ett mordförsök i Solna. Med kort varsel blir hon omprioriterad till Flemingsberg, och därefter till Farsta.

Tre veckor efter att hon inlett sin tjänstgöring i Stockholm landsätter polisen det nya arbetssättet.

Sedan dess är polishuset på Kungsholmen, ett stenkast från hotellet, hennes arbetsplats.

Då har polismyndigheten omorganiserat för att möta våldsutvecklingen och samlat resurserna under samma "paraply". 

Målet är tydligt i den grupp som de två poliserna från Norrbotten tar plats i:

Att stoppa gatukriget mellan nätverket Foxtrot, som leds av den man som i media fått namnet Kurdiska räven, och Dalennätverket. Två kriminella grupperingar som enligt polisen bedriver storskalig narkotikaverksamhet och som har ambitioner att expandera.

Det tror man också är orsaken till konflikten.

Magdalena Olofsson, med 14 år som polis, får ansvaret som utredningsledare mot Dalennätverket som brottsutförare.

Finnberg, som varit en del av polisens organisation i 31 år, tar sig an Foxtrot.

– Första dagen jag kommer dit får jag bland annat två mordförsök i Gubbängen, ett mordförsök i Södertälje och ett i Hägersten. Jag tror jag får sammanlagt åtta ärenden, det är mordförsök och sprängningar, säger Per Finnberg som precis som kollegan från Luleå utses till utredningsledare med ett antal utredande poliser under sig i varje ärende.

undefined
Poliser på plats, den här gången i den norra delen av Stockholm, efter en av otaliga skjutning i de senaste åren.

Deras uppgift är att leda arbetet och dela information till övriga team i den särskilda insatsen.

Finnberg lyfter fram det nya arbetssättet som en del i framgångarna i arbetet i denna konflikt.

Där talar statistik klarspråk när det gäller konflikten mellan Foxtrot och Dalennätverket.

– Som mest har 70 personer suttit häktade, säger Magdalena Olofsson.

Sedan de två poliserna från Norrbotten började arbeta i Stockholm har 22 ärenden redovisats.

Totalt har det utdömts 143 år och sex månader i fängelse för 28 åtalade personer.

– Det har varit otroligt framgångsrikt. Vi har inte bara tagit utföraren utan även klättrat upp i anstiftarleden, säger Per Finnberg och fortsätter:

– Alla ärenden som vi har haft har gått till åtal. Det är inget ärende där det finns friande domar. Det är på det här sättet vi måste utreda, för allting har ett samband i just den här konflikten.

En del i denna konflikt prövas rättsligt i Sundsvalls tingsrätt just nu, där 23 personer står åtalade för grov brottslighet. Förhandlingen har flyttats till Attunda tingsrätt i Sollentuna på grund av hotbilden.

Gängkonflikten har även en tragisk dimension som i förlängningen innebär att våldsvågen rullar vidare. Barnsoldater.

Utöver fängelsestraffen har sju ungdomar dömts till sluten ungdomsvård i totalt 91 månader.

undefined
Magdalena Olofsson, rutinerad polis som till vardags har avdelningen grova brott i Luleå som arbetsplats, har i ett halvår lett en rad i utredningar i spåren på våldsvågen i Stockholm.

Magdalena Olofsson anför på den mänskliga sidan av problemet.

– Det är fruktansvärt. Man tänker ju på föräldrar och anhöriga. Maktlösheten och oron. Samtidigt är det positivt att vi får så många lagförda, säger Magdalena Olofsson.

– Vi har låst in otroligt många, men det märks inte. Det fortsätter – varenda kväll, säger Per Finnberg.

I nästan varje gatuhörn i Stockholm står en pojke som är beredd att döda för att ta en plats i gänget.

– Det är en mörk värld vi har hamnat i på något vis. Det är otäckt att så otroligt många ungdomar verkar stå i kö för att begå grova våldsbrott, säger han.

En viktig del i arbetet mot de riktigt unga gärningsmännen har varit den tekniska utredningen av digitala spår.

– De är inte rutinerade på det sättet och det har varit en framgångsfaktor för vår del, säger Magdalena Olofsson.

Hon lyfter även fram några poliser i ledande positioner som en bidragande orsak till framgångarna.

– Dom har en otrolig kompetens och har haft ett helheltsgrepp. När ärendena har kommit in har dom kunnat sortera, om de hör till vår konflikt. Utan deras hjälp hade det inte gått.

Det är en aldrig sinande ström av ärenden av våldsdåd, konstaterar de två poliserna. Nästan varje kväll sker en skjutning eller en sprängning.

Under sommaren fångas två eftersökta gärningsmän in i utlandet, vilket i förlängningen blir viktiga pusselbitar.

– Det har varit otroligt lärorikt, säger Magdalena Olofsson om arbetet mot gängen där misstankarna framför allt har varit grova vapenbrott, mordförsök, mord och allmänfarlig ödeläggelse.

– Sedan har det blivit lite följdbrott när vi har gjort husrannsakningar eller efter att chattar har analyserats. Det har kanske lett till narkotikabeslag eller andra vapenbrott.

undefined
Per Finnberg var först på plats i Stockholm av den två poliserna från Luleå som till vardags har avdelningen grova brott i Luleå som arbetsplats.

Per Finnberg lyfter fram unga kollegor som han fått chansen att arbeta med.

– Man insåg snabbt att de var otroligt drivna och duktiga, och otroligt intresserade. Jag är mållös, otroligt imponerad, säger han och får medhåll av Magdalena Olofsson.

De två poliserna tycker också att den massiva kraftsamlingen efter skjutningarna har smittat av sig. Att det har gett dem energi.

– Man vill lösa brotten, och man är motiverad och hungrig, säger Magdalena Olofsson.

En del stor del av tillvaron har givetvis varit livet på hotellet.

Det konstaterar Magdalena Olofsson med ett leende

– Det här har blivit vårat andra hem. Man lär känna personalen, ibland får man en chokladpralin eller en vattenflaska "välkommen tillbaka". I det här teamet har man också fått vänner för livet. Det har väl varit ett 20-tal poliser här nere från region nord.

Deras tid i Stockholm går mot sitt slut. Magdalena Olofsson åker hemåt i slutet av augusti.

Under arbetet mot gängkriget har hennes tankar många gånger funnits hos kollegorna i Luleå, förklarar hon.

– Dom har haft ett ansträngt läge när vi har varit här nere. Så visst har det känts.

Per Finnberg stannar en månad längre, är det sagt. Tillvaron i Stockholm har inneburit att familjelivet fått stå tillbaka, samtidigt som privata intressen blivit nerprioriterade.

– Livet har varit väldigt knepigt, så det har ju också tagit på krafterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!