Mycket regn sänker elpriset

Regnandet i augusti har varit positivt för vattenkraften och kan leda till fallande elpriser, uppger Vattenfall.

Blötan i augusti var inte så rolig för närmiljön men bra för vattenmagasinen vilket kan leda till lägre elpriser. (Arkivbild).

Blötan i augusti var inte så rolig för närmiljön men bra för vattenmagasinen vilket kan leda till lägre elpriser. (Arkivbild).

Foto: Maria Johansson

STOCKHOLM2019-09-01 17:53

Kraftproducenten uppger i ett pressmeddelande att efter en torr julimånad har det kommit mer regn under augusti i vattenkraftsområdena och det är avgörande för fortsatt stabila eller till och med fallande elpriser. Fortfarande är dock nivåerna i vattenmagasinen under det normala.

2019 inleddes med relativt höga elpriser men de har fallit sedan årsskiftet. Priserna på fastprisavtal har gått ned något, framförallt det korta sex--månadersavtalet. Under augusti var det rörliga snittpriset 40 öre/kWh. I jämförelse med fjolårssommaren är priserna cirka 20 öre/kWh lägre.

– Det är svårt att bedöma om prisnivåerna kommer fortsätta sjunka, eller om de vänder uppåt under hösten, säger Jonas Stenbeck, chef vid Vattenfall Försäljning.

På den europeiska elmarknaden har priset på råvaror, utsläppsrätter och olja fallit något och det har påverkat priserna nedåt i Tyskland.

–  Det finns andra omvärldsfaktorer som kan påverka elpriset starkt. Exempelvis handelskriget mellan USA och Kina samt konsekvenserna av Brexit senare i höst, säger han.

Kärnkraften håller uppe det rörliga elpriset något och vindkraften snurrar på stabilt. Stenbeck rekommenderar att de som har rörligt elpris bör se över sina avtal och hålla koll på prisutvecklingen och vill man ha total kontrolll föreslår han ett avtal med fast pris med bytesrätt.

– Faller priset kan du med bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under samma eller längre period, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om