Möt hösten i köket

Höstrusk ute, men i köket är årstiden rena högtidsstunden. Grönsaksdiskarna är välfyllda med nyskördade rotsaker och det är högsäsong för skaldjur och vilt. Dessutom är det skördetid för äpplen.

Mortelstött rörsocker och mald kanel ger äppelknytena härligt naturlig smak.

Mortelstött rörsocker och mald kanel ger äppelknytena härligt naturlig smak.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm2012-09-25 06:00

Fisket av romstinna siklöjor utanför Kalix börjar i slutet av september och följs av några intensiva veckor med beredning av årets löjrom. En delikatess av världsklass med sällsynt ren smak och fast konsistens. Amerikansk löjrom är visserligen billigare men den måste "hängas" före uppläggning. Det innebär att rommen läggs i en mycket finmaskig sil så överflödigt vatten kan rinna av.

Puré
En traditionell löjromstoast är en bit smörstekt vitt bröd på vilken man lägger löjrom, gräddfil och fint hackad rödlök. Här får löjrommen klara sig utan bröd men i stället bjuds den med en klick gräddig mandelpotatispuré.

Effekten av kall löjrom och varm mandelpotatispuré är garanterat en sensation.

Mustig höst
Hösten är de mustiga köttgrytornas tid. Normalt kokas de med rotsaker och framdelskött som får stå och puttra ett par timmar så de blir riktigt möra. I det här fallet höjer vi ribban ordentligt och använder entrecote som bara behöver bråkdelen så lång tid i grytan för att bli mör.

Rot- och grönsaker tärnas extra fint innan de hamnar i måttligt het stekpanna.

Omständligt kan tyckas, men tanken är att skapa ett färgsprakande potpurri av fint skurna rot- och grönsaker som bädd för själva grytan. Tycker man att uppläggningen är underordnad smaken kan man ta genvägen med att låta grönsakerna koka med köttet i en och samma kastrull.

Avslutningen är definitivt rätt i tid. Små härliga äppelknyten som smördegsinbakas och smaksatts med kanel och råsocker är svåra att motstå.

Får man dessutom en hemlagad vaniljsås gjord på äkta vaniljstång har antagligen alla kring bordet insett fördelarna med att det trots allt är höst ute.

VECKANS RECEPT

Löjrom med mandelpotatispuré

För 4 personer

400 g mandelpotatis

4 msk grädde

salt och vitpeppar

150 g löjrom

1 1/2 dl crème fraiche, 34%

1 rödlök

1 citron

färsk dill

1. Svensk löjrom är i regel så fast att den kan användas utan att den först får rinna av i finmaskig sil. Viss löjrom måste rinna av i sil. Gör gärna det i kylskåp. Efter en dryg timme är löjrommen fast och fin.

2. Skala och koka mandelpotatisarna i lättsaltat vatten i 12-15 minuter. Sila av vattnet och mosa potatisen med stöt eller kraftig visp. Värm grädden i en kastrull eller mikro och vispa ner den i moset. Salta och peppra.

3. Vispa crème fraichen extra fast. Skala och hacka rödlöken fint.

4. Lägg en klick varm mandelpotatispuré mitt på serveringstallrikarna. Forma löjrommen till ett ägg med en matsked och lägg den intill purén. Fortsätt med en klick crème fraiche och hackad rödlök. Toppa med dill och lägg en citronklyfta intill. Den här förrätten måste serveras direkt.

Oxgryta med rotsakspotpurri

För 4 personer

700 g entrecote i bit

smör och rapsolja

1 gul lök

1 lagerblad

2 msk konc. kalvfond

1/2 tsk salt

5 grovt krossade svartpepparkorn

7 dl vatten

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Att äta till:

2 morötter

3 gulbetor

1 bit kålrot

1 rödlök

1 röd paprika

salt och peppar

kokt potatis

persilja

krispiga salladsblad

1. Skär köttet i bitar med cirka 3 centimeters sida. Bryn runt om i het panna med lika delar smör och rapsolja. Lägg över köttet i en stekgryta. Tillsätt hackad gul lök, lagerblad, kalvfond, soja, salt, grovt krossad svartpeppar och vatten. Låt grytan koka upp, sänk värmen och sjud grytan i 10 minuter.

2. Skala och skär rotsaker samt rödlök och paprika i knappt centimeterstora fyrkanter. Hetta upp en stekpanna och stek bitarna ett par minuter i lika delar smör och rapsolja. Sänk värmen och lägg lock på pannan.

3. Red av köttgrytan med majsstärkelse blandat med vatten. Låt den sedan sjuda några minuter till.

4. Smaka av grönsakerna med salt och peppar. Fördela grönsakerna på tallrikar och toppa med köttgrytan. Kokt potatis, persilja och några krispiga salladsblad smakar gott till.

Äppelknyten
med äkta vaniljsås

För 4 personer

4 inte alltför stora äpplen

1 tsk mald kanel

1 msk rörsocker

1 platta fryst smördeg

Till vaniljsåsen:

1 dl grädde

1 dl mjölk

1 vaniljstång

2 msk strösocker

1 nypa salt (ytterst lite)

2 äggulor

2 dl lättvispad grädde

1. Blanda grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Snitta vaniljstången, skrapa ut det svarta innehållet och rör ned det i gräddmjölken. Sjud blandningen under lock i 10 minuter.

2. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt socker och salt. Vispa ner en äggula i taget och fortsätt att vispa tills såsen tjocknar och lite till för att påskynda avkylningen. Låt såsen kallna. Vispa den avslutande grädden och vänd ned den. Kyl såsen.

3. Tina och kavla ut smördegen något. Skär degen i 8 långa remsor. Värm ugnen till 175 grader.

Skala och ta bort fästen och kärnhus från äpplena. Blanda kanel och mortelstött rörsocker på en tallrik och rulla äpplena i blandningen.

4. Placera äpplena på plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg smördegsremsorna i kors över äpplena och grädda av dem 10 minuter i 175 graders ugn. Servera äpplena ljumna med iskall vaniljsås till.

TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om