Fisket av romstinna siklöjor utanför Kalix börjar i slutet av september och följs av några intensiva veckor med beredning av årets löjrom. En delikatess av världsklass med sällsynt ren smak och fast konsistens. Amerikansk löjrom är visserligen billigare men den måste "hängas" före uppläggning. Det innebär att rommen läggs i en mycket finmaskig sil så överflödigt vatten kan rinna av.
Puré
En traditionell löjromstoast är en bit smörstekt vitt bröd på vilken man lägger löjrom, gräddfil och fint hackad rödlök. Här får löjrommen klara sig utan bröd men i stället bjuds den med en klick gräddig mandelpotatispuré.
Effekten av kall löjrom och varm mandelpotatispuré är garanterat en sensation.
Mustig höst
Hösten är de mustiga köttgrytornas tid. Normalt kokas de med rotsaker och framdelskött som får stå och puttra ett par timmar så de blir riktigt möra. I det här fallet höjer vi ribban ordentligt och använder entrecote som bara behöver bråkdelen så lång tid i grytan för att bli mör.
Rot- och grönsaker tärnas extra fint innan de hamnar i måttligt het stekpanna.
Omständligt kan tyckas, men tanken är att skapa ett färgsprakande potpurri av fint skurna rot- och grönsaker som bädd för själva grytan. Tycker man att uppläggningen är underordnad smaken kan man ta genvägen med att låta grönsakerna koka med köttet i en och samma kastrull.
Avslutningen är definitivt rätt i tid. Små härliga äppelknyten som smördegsinbakas och smaksatts med kanel och råsocker är svåra att motstå.
Får man dessutom en hemlagad vaniljsås gjord på äkta vaniljstång har antagligen alla kring bordet insett fördelarna med att det trots allt är höst ute.