Mat för sommarens utflykter i det gröna
All mat smakar bättre under bar himmel. Men ska maten följa med på picknick bör den klara transporten utan att tappa smak eller fräschör. Vill man lämna grundstadiet med smörgåsar är pajer ett bra alternativ. Gärna med en tålig sallad till.
Den vegetariska pajen dignar av blandade grönsaker i smakfull ägg- och pestofyllning.
Foto: Dan Strandqvist
Frys gärna
Okej, det tar tid att baka paj, men vem har sagt att det måste göras i sista stund. Paj hör till de rätter som inte tappar smak eller utseende efter en sväng i frysen. Köp flera springformar, det vill säga pajformar med löstagbar botten, och frys in pajerna med form och allt. Då klarar den sig bra i frysen även om något skulle falla över dem. Knepet med fryst paj innebär också att pajerna klarar sig länge utan kylklampar eller termoväska. Mindre att bära, men ändå säker mat. Kan det bli bättre?
Hårda grönsaker bäst
Salladsblandningar och picknick är ingen bra kombination. Bladen sloknar snabbt i värmen och salladsblandningen blir blöt, sladdrig och trist. Väljer man att göra salladen på hårda grönsaker som vitkål, morötter, zucchini och paprika klarar den sig bättre. Som salladsskål på utflykten fungerar en kraftig fryspåse i plast utmärkt - i med alla ingredienser till salladen, blanda i en enkel dressing och ruska om. Salladen är klar för utflykt.
Om man ändå vill ha en traditionell sallad kan man ta med ingredienserna var för sig, det vill säga ett helt salladshuvud, tomater, gurka och vad man nu vill ha. Då klarar sig grönsakerna betydligt bättre. Priset man får betala är att kniv och skärbräda måste med och att jobbet måste göras ute i fält.
veckans recept
Vegetarisk utflyktspaj
För 4-5 personer
Till pajdegen:
75 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kesella
Till fyllningen:
1 zucchini
2 paprikor, gärna olika färger
1 gul lök
1 msk olivolja
3 tomater
3 ägg
2 dl mjölk, eller blandat mjölk och grädde
4 msk basilikapesto
1. Montera kniven i matberedaren. Mät upp smör och vetemjöl och lägg det i arbetskärlet. Kör tills fettet blandat sig med mjölet.
2. Tillsätt kesella och blanda till en slät deg. Ibland får man ta ett par tag för hand mot slutet. Lägg gärna degen kallt en halvtimme innan utbakning.
3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en 24 centimeters pajform med löstagbar botten. Nagga botten och ställ in formen i frysen i en kvart. Grädda därefter det tomma skalet knappt 10 minuter i 200 graders ugn.
4. Skär grönsakerna i bitar och vänd runt dem i en rymlig kastrull tillsammans med en matsked olivolja. Lyft över grönsakerna till det förgräddade skalet.
5. Vispa samman ägg, mjölk och eventuellt grädde samt pesto och slå blandningen över grönsakerna. Grädda pajen cirka 40 minuter i 200 graders ugn. Den är god som den är, men blir ännu godare med kyld ört- och pepparrotssås (se recept nedan) eller med rökt korv eller skinka som komplement.
För 4-5 personer
Till pajdegen:
75 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kesella
Till fyllningen:
1 zucchini
2 paprikor, gärna olika färger
1 gul lök
1 msk olivolja
3 tomater
3 ägg
2 dl mjölk, eller blandat mjölk och grädde
4 msk basilikapesto
1. Montera kniven i matberedaren. Mät upp smör och vetemjöl och lägg det i arbetskärlet. Kör tills fettet blandat sig med mjölet.
2. Tillsätt kesella och blanda till en slät deg. Ibland får man ta ett par tag för hand mot slutet. Lägg gärna degen kallt en halvtimme innan utbakning.
3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en 24 centimeters pajform med löstagbar botten. Nagga botten och ställ in formen i frysen i en kvart. Grädda därefter det tomma skalet knappt 10 minuter i 200 graders ugn.
4. Skär grönsakerna i bitar och vänd runt dem i en rymlig kastrull tillsammans med en matsked olivolja. Lyft över grönsakerna till det förgräddade skalet.
5. Vispa samman ägg, mjölk och eventuellt grädde samt pesto och slå blandningen över grönsakerna. Grädda pajen cirka 40 minuter i 200 graders ugn. Den är god som den är, men blir ännu godare med kyld ört- och pepparrotssås (se recept nedan) eller med rökt korv eller skinka som komplement.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!