Lättlagat för stora sällskap
Ingefära får hela huset att dofta gott, samtidigt som den ger skinksteken härlig smak.
Skinkstek är kanske det mest praktiska man kan laga om det blir storfrämmande. Ett kilo skinkstek räcker till minst fyra riktigt hungriga personer. Sedan är det bara att räkna upp om det behövs. En normal ugn klarar utan vidare 7-8 kilo, vilket motsvarar drygt 30 portioner.
Skinkstek med ingefärsgräddsås
För 4 personer
1 kg svål- och benfri skinkstek
1-2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk ingefära
1 tsk paprikapulver
Till såsen:
1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 1/2 dl sky från steken
1 msk konc. kalvfond
1 1/2 dl grädde
1 msk färskriven ingefära
sojakulör
salt och vitpeppar
Att äta till:
rotfruktsblandning
äppelmos
kokt potatis
1. Gnid in steken med olivolja och sedan en blandning av salt, peppar, ingefära och paprikapulver. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del. Lägg steken på galler över långpanna, slå ett par deciliter vatten i långpannan och sätt in allt i 175 graders ugn. Stek till dess kärntemperaturen är 70 grader. Det tar närmare 2 timmar.
2. Skölj ur långpannan med varmt vatten. Sila och spara vätskan till såsen.
3. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med silad sky från långpannan. Får man inte ihop tillräckligt med sky får man kompensera med vatten och öka mängden kalvfond.
4. Koka upp och slå i grädde. Sänk värmen och tillsätt ingefära. Sjud såsen fem minuter innan den färgas med sojakulör, smakas av med salt och vitpeppar och silas.
5. Ge färdig rotfruktsblandning ett uppkok i vatten smaksatt med salt och timjan. Låt rotsakerna rinna av i durkslag. Lägg upp rotsaker, skivad stek och toppa med sås. Extra sås, kokt potatis och äppelmos serveras till.
dan.strandqvist@ttspektra.se
Bildtext 1-2: Lättlagat. Skinkstek med ingefärsgräddsås är mat som lätt kan lagas till riktigt stora sällskap.
Foto: Dan Strandqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!