Zlatan Ibrahimovic har inte bara skrivit idrotthistoria. Han har även varit med om att i grunden förändra den svenska bokmarknaden. När hans självbiografi släpptes i höstas valde många bort pappersboken och laddade i stället ned den som en e-bok. Efter bara en dryg månad hade över 10 000 laddat ned "Jag är Zlatan" som e-bok, uppger förlaget.
På surfplatta
En e-bok är den digitala versionen av en vanlig pappersbok, och det enda som krävs för att läsa den är någon typ av skärm. Det går förstås att läsa på en vanlig dator, men det är ganska otympligt.
En surfplatta, till exempel Ipad eller Samsung Galaxy, är ett mer lockande val. Ja, det går till och med att läsa via sin Iphone eller Android-mobil. För att förvandla surfplattan eller telefonen till en e-boksläsare behövs en app.
Skarp text
Nu är varken datorn, surfplattan eller mobilen optimala för att läsa e-böcker. Skärmarna är inte gjorda för långläsning och batteritiden är kort.
De riktiga entusiasterna väljer därför i stället en så kallad e-boksläsare (läsplatta). Skillnaden är att den inte använder en vanlig skärm, utan en teknik som kallas för e-bläck. Den är skarpare än vanliga skärmar - och ger nästan samma läsupplevelse som en vanlig bok. Batteriet håller i flera veckor. Nackdelen är att skärmen är svartvit och enbart passar för text. Det gör att e-boksläsaren inte kan användas till att surfa med.
Så skaffar du e-böcker
Köp via datorn
Att köpa e-böcker på nätet är inte svårare än att köpa vanliga. Gå in på exempelvis Bokus (www.bokus.se) eller Adlibris (www.adlibris.se), klicka på "E-böcker" och leta upp den bok du vill ha. Du får då ladda hem en liten fil, och den kopierar du till din e-boksläsare, surfplatta eller smartphone. Det här är inte svårare än att kopiera filer från en dator till ett usb-minne.
Hämta gratis klassiker
Böcker som är så gamla att de inte längre skyddas av upphovsrätten kan du hämta gratis. Testa till exempel svenska Projekt Runeberg (runeberg.org) eller engelska Project Gutenberg (gutenberg.org). Andra populära alternativ är Google Books (books.google.com) och Manybooks (www.manybooks.net). När du har laddat hem boken till din dator kan du kopiera den till valfri e-boksläsare, surfplatta eller smartphone.
Köp i appen
Du som har en surfplatta eller smartphone kan ladda hem en speciell app för att köpa e-böcker direkt. Gör du det behöver du inte tänka på att kopiera några filer. Dito och Adlibris är två populära svenska appar, medan Kindle är störst för amerikanska böcker. Du laddar hem apparna gratis genom att söka efter dem på Android Market eller App Store.
Låna på bibblan
De flesta stadsbibliotek lånar ut e-böcker - helt utan kostnad. Du får som regel låna boken i fyra veckor, sedan slutar den att fungera. För att låna böcker behöver du kontakta biblioteket för att få personliga inloggningsuppgifter. Om du vill läsa via dator eller e-boksläsare måste du även ladda hem gratisprogrammet Adobe Digital Editions (www.adobe.com/products/digitaleditions). Kör du en surfplatta eller smartphone med Android laddar du hem appen Aldiko, medan Iphone/Ipad-användare använder Bluefire Reader. Läs mer på www.elib.se/bibliotek.