Kockbranschens Zlatan bangar inte för korv med bröd

Bördig från Blåsmark, 27 år och kökschef för ärevördiga lyxkrogen Oaxen i Stockholm. Karriären har gått spikrakt uppåt för Johan Eriksson, kocksfärens Zlatan, tillika allätare som inte bangar för en korv med bröd ute på gatan."Extremt lärorikt"

En kokt korv med bröd utanför Simons Grill på Hamngatan i Stockholm rankas som god förskaffning även för en kökschef från lyxkrogen Oaxen, konstaterar 27-årige Johan Eriksson, uppvuxen i Blåsmark.

En kokt korv med bröd utanför Simons Grill på Hamngatan i Stockholm rankas som god förskaffning även för en kökschef från lyxkrogen Oaxen, konstaterar 27-årige Johan Eriksson, uppvuxen i Blåsmark.

Foto: Jens Ökvist

STOCKHOLM2012-10-20 06:00

Två veckors praktik blev till ett fast jobb och ett års stenhårt kockarbete på Noma skrevs in på meritlistan 2006.

- Det var jobb från morgon till sen kväll, fem-sex dagar i veckan. Extremt lärorikt, men i längden fruktansvärt slitsamt. Inte mycket till liv att leva, helt enkelt.

Men med cv:t från Noma var det Sesam öppna dig rakt in i den stockholmska krogvärlden, när Johan en dag valde svenska huvudstaden före den danska.

- Sedan dess har jag varit fem år på Oaxen, sista året som kökschef som också blir min roll i framtiden.

Nytt på Djurgården
Lyxrestaurang Oaxen är tillfälligt stängd för att slå upp portarna på Djurgården i maj i en nybyggd fastighet, designad som det gamla båtvarv som en gång stått på strandtomten.

- Det blir häftigt att få kliva in i ett toppmodernt, anpassat kök, byggt från grunden med nya maskiner och redskap.

Istället för att basa för en handfull kockar kommer 15-20 stycken stå disponibla för matnyttig ordergivning.

Johan Eriksson sticker inte under stol med att Oaxen är de välsituerades matställe. Den hungrige som törstar efter vin till måltiden tvingas punga ut 2 500-3 000 kronor per kuvert.

- Dyrt!? Jo, absolut. En sån här restaurang skulle aldrig gå att driva i Piteå.

Korv och makaroner
- Hantverket i köket är väl inte speciellt olikt bra restauranger hemifrån. Den stora skillnaden ligger i råvarorna, plus att köpkraften i en storstad är helt annorlunda än den i till exempel Piteå, avrundar Johan Eriksson, vinkar adjö och vänder hemåt mot sin lägenhet på Söder för middagsfix.

Och även om han i jobbet omger sig med de bästa råvarorna, svindyra årgångsviner, vita dukar och välbeställda kunder hyser han fortfarande en oförminskad kärlek till korv och makaroner.

- Palt och mammas potatispannkaka har också alltid en permanent plats bland favoriterna, säger kökschefen innan han går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om