Två veckors praktik blev till ett fast jobb och ett års stenhårt kockarbete på Noma skrevs in på meritlistan 2006.
- Det var jobb från morgon till sen kväll, fem-sex dagar i veckan. Extremt lärorikt, men i längden fruktansvärt slitsamt. Inte mycket till liv att leva, helt enkelt.
Men med cv:t från Noma var det Sesam öppna dig rakt in i den stockholmska krogvärlden, när Johan en dag valde svenska huvudstaden före den danska.
- Sedan dess har jag varit fem år på Oaxen, sista året som kökschef som också blir min roll i framtiden.
Nytt på Djurgården
Lyxrestaurang Oaxen är tillfälligt stängd för att slå upp portarna på Djurgården i maj i en nybyggd fastighet, designad som det gamla båtvarv som en gång stått på strandtomten.
- Det blir häftigt att få kliva in i ett toppmodernt, anpassat kök, byggt från grunden med nya maskiner och redskap.
Istället för att basa för en handfull kockar kommer 15-20 stycken stå disponibla för matnyttig ordergivning.
Johan Eriksson sticker inte under stol med att Oaxen är de välsituerades matställe. Den hungrige som törstar efter vin till måltiden tvingas punga ut 2 500-3 000 kronor per kuvert.
- Dyrt!? Jo, absolut. En sån här restaurang skulle aldrig gå att driva i Piteå.
Korv och makaroner
- Hantverket i köket är väl inte speciellt olikt bra restauranger hemifrån. Den stora skillnaden ligger i råvarorna, plus att köpkraften i en storstad är helt annorlunda än den i till exempel Piteå, avrundar Johan Eriksson, vinkar adjö och vänder hemåt mot sin lägenhet på Söder för middagsfix.
Och även om han i jobbet omger sig med de bästa råvarorna, svindyra årgångsviner, vita dukar och välbeställda kunder hyser han fortfarande en oförminskad kärlek till korv och makaroner.
- Palt och mammas potatispannkaka har också alltid en permanent plats bland favoriterna, säger kökschefen innan han går.