Agneta Gundler är legitimerad tandläkare och arbetar som lärare på Tandläkarhögskolan. Två dagar i månaden jobbar hon på Bagarmossens djursjukhus och behandlar smådjur med tandproblem.
- Oftast är det hundar och katter med lite svårare problem som jag får ta hand om. Att ta bort tandsten och klippa ned kaniners tänder kan sköterskorna göra själva, berättar hon.
Skalman har tandvärk
Dagens patient ligger redan nedsövd på en brits. Katten Skalman har luktat illa i munnen av tandköttsinflammation och tandsten. Troligen har han sjukdommen Forl, som oförklarligt drabbar katter och kan vara ganska smärtsam. Symptomen är nedbrutna tänder och tandkött som så småningom växer över tänderna.
- Forl drabbar inga människor. Annars är tandvården på hund och katt ganska lik den för människan, säger Agneta Gundler.
Röntgen
Medan Skalman sover tas röntgenbilder för att man ska kunna se hur tandrötterna ser ut. Det är värre än vad Agneta först befarade och för att minimera lidandet för Skalman beslutar man att tänderna måste dras ut. Någon annan bot finns inte för den här sjukdomen.
- Tamkatter klarar sig alldeles utmärkt utan tänder. De lär sig att tugga med gommen. Det är värre för de kattdjur som är vilda som drabbas av den här sjukdomen.
Agneta Gundler har arbetat med djurtandvård på Regiondjursjukhuset Bagarmossen sedan 1993.
- Jag ville egentligen bli veterinär från början, men kom inte in på veterinärhögskolan. Så när jag tog examen ringde jag runt till lite djursjukhus och erbjöd mig att hjälpa till.
- Då, på 80-talet, tyckte de flesta nog att jag var lite knäpp. I dag är djursjukvården mycket mer avancerad och har betydligt större resurser.
Slippa smärta
Att rotfylla en hundtand är inget ovanligt numera. Och Skalman som fortfarande är nedsövd kommer att vakna upp med ett par tänder färre, men förhoppningsvis slippa smärtan.
Skalman har tur i oturen alltså. En förlorad tand eller två kan han leva med.