Kärleksfulla maträtter i mörka vinternatten

Hur lätt kan man bli kär och galen en mörk februarikväll? Antagligen måste det till någon form av drivmedel för att få fart på känslorna. Det kan vara en läcker laxsallad, ugnsstekt lamm eller varför inte ett glas med italiensk fruktsallad.

Laxsalladen toppas med mild dill- och senapsdressing.

Laxsalladen toppas med mild dill- och senapsdressing.

Foto:

Stockholm2009-02-05 06:00
Häng med in i kärleks-
gudinnan Afrodites värld och laga mat bara för dig och din närmaste nu när Alla hjärtans dag så påpassligt infaller en lördag. Visst, dagen är påhejad av handeln som gärna ser att vi spenderar. Samtidigt är det nu som vi som mest behöver extra stimulans innan solen hinner tina upp oss efter ännu en lång, mörk vinter. Alltså, slå på stora charmen och överraska din käresta men något riktigt gott.
Soffmat
Undvik alltför ambitiösa rätter. Inled enkelt med plockmat som man äter direkt från små pinnar. Serveringssättet öppnar för samtal och umgänge, kan ätas vid bord lika gärna som i soffhörnan eller var man nu vill inleda sin middag.
Fortsätt med varmrätt i form av marinerat lammkött med rosépeppar och citron. I vårt hus gillar vi både vitlök och lamm, men känns någon eller båda dessa ingredienser som osäkra kort får man stryka vitlöken och ta kyckling i stället för lamm. Ett alternativ om man vill fortsätta att äta i soffan är en laxsallad i kopp. Avsluta med en härlig italiensk fruktsallad smaksatt med citruslikör och mörk choklad. Allt är hur lätt-
lagat som helst.
Fynd i pyramid
Lammet var från början tänkt att serveras med en tabbouleh, det vill säga libanesisk bulgursallad smaksatt med lime, mynta och gurka. Men ett paket kamutvete fick mig på andra tankar. Kamutvete kommer ursprungligen från den gamla världen och odlades längs Nilen, Eufrat och Tigris för flera tusen år sedan. Några kamutvetekorn hittades för exakt 60 år sedan i en egyptisk gravpyramid och kornen hade livskraft nog att ta sig. Kamutvete har stora korn, är sötare och innehåller mer mineraler och vitaminer än vanligt vete. Tala om spännande mat.
//bilder:8

Nästa vecka: Apelsiner är naturens gåva som får oss att stå på benen trots mörker och kyla. Nästa vecka smaksätter vi både mat och bakverk med apelsin.
Bildtext 1-2: Syrlig fruktsallad. Den italienska fruktsalladen smaksätts med citronlikör och mörk choklad utrörd i ricottaost.
Bildtext 3-5: Plockmat. Italienska drömspett i form av mozzarellaost inlindad i parmaskinka och färsk basilika är bara så goda.
Bildtext 6: Lindad ost. Munsbitar av mozzarella lindas med parmaskinka och toppas med färsk basilika.
Bildtext 7-8:Fest för två. Marinerat lamm på bädd av kamutvete smaksatt med mynta, lime och gurka.
Bildtext 9: Laxsallad. Laxsalladen toppas med mild dill- och senapsdressing.
Bildtext 10: Marinerat lamm. Ett par timmar i marinad ger lammet härlig smak av citron och rosépeppar.
Foto: Dan StrandqvistRecept
VECKANS RECEPT
I dag är alla recept beräknade för två personer. Blir ni fler runt bordet är det bara att räkna upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om