Julgranen har ett liv efter jul

En enda julgran kan ge lika mycket el som en adventsljusstake förbrukar på en månad. Om den hamnar i en förbränningsanläggning med energiutvinning vill säga.Bränner man den själv i öppna spisen släpper man ut 90 gånger mer miljöovänligt stoft i atmosfären.

STOCKHOLM2009-01-03 06:00
I Sverige finns det 4,5 miljoner hushåll och av dessa brukar ca 3 miljoner köpa julgranar.
Omkring 2,8 miljoner av julgranarna har sitt ursprung i Sverige och resten, ca 200-300 000 importeras främst från Danmark.
De flesta julgranar som säljs är vanliga så kallade rödgranar, cirka 80 procent, men även silvergran, kungsgran, blågran och andra ädelgranar förekommer.
Plastgranarna kom på 1980-talet och har i en del familjer ersatt de traditionella granarna.
De är bra för allergiker, är billigare och behöver inte vattnas.
Svår att återvinna
Men en plastgran är knappast miljövänlig. Huvudsakligen tillverkas de i Asien och transporteras i snitt 20 000 kilometer för att komma till vårt land.
Tillverkningen av en plastgran är lika energikrävande som uppodlingen av fler än tio granar. Den är dessutom svår att återvinna.
Det handlar således om miljoner julgranar som varje år dumpas på ett eller annat sätt.
Får en avfallsanläggning sköta förbränningen handlar det om stora energi- och miljövinster för samhället.
Närproducerat bäst
Granar, och även annat grönt som man pyntar med under julen, odlas mycket intensivt med täta gödselgivor och pesticidbehandling.
Pesticider används i betydligt högre grad på julgranar än i vanligt skogsbruk.
Det är ett problem som danskarna arbetar med eftersom det finns ett starkt tryck på att övergå till mer ekologisk julgransodling.
Efterfrågan på miljöcertifierade julgranar är dock än så länge liten. Enligt danska odlare är det enbart Tyskland som efterfrågar sådana.
Ett litet antal ekologiska julgranar produceras i dag i Danmark, men kvaliteten uppges vara låg, och priset blir därefter, vilket gör det olönsamt för odlarna.
- Ur miljösynpunkt är det bäst att välja en svensk rödgran från närområdet. De som importeras från Danmark medför miljöbelastade transporter i onödan. Även om plastgranen används i tio år, är det mer miljövänligt att ta en vanlig svensk gran trots att man hugger en ny varje år, menar Mats Johansson, systemekolog som gjort en undersökning om klimatsmarta granar för Naturskyddsföreningens räkning.
Tips på återvinning av julen
När julgranen tjänat ut som juldekoration, kan den kanske först tjänstgöra som fågelrestaurang under vårvintern.
Ställ då granen på en lämplig plats, men inte så det snöar direkt i den, eller att katten kan gömma sig i den.
Lämna allt julklappspapper till pappersinsamlingen - eller återanvänd det själv.
Sillburken, andra glasburkar och flaskor lämnas förstås till glasåtervinning, locken till metallåtervinning. Både glas och metall kan återvinnas hur många gånger som helst.
I vissa kommuner samlar man in matavfall, som sedan blir biogas, det mest miljövänliga fordonsbränslet.
När värmeljusen brunnit ner lämnas ljushållaren in som metallförpackning. Även denna metall, aluminium, kan återvinnas hur många gånger som helst.
Smålampor från julgransljusen, elljusstakar, luciakronor etc kan inte återvinnas men ska lämnas som el-avfall på bemannad återvinningscentral.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om