"Ingen mänsklig rättighet att få barn"

Göran Hermerén, sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd och professor emeritus i medicinsk etik, anser att det inte är någon mänsklig rättighet att få barn. Utgångspunkten för Medicinsk-etiska rådets rapport har istället varit barnets bästa och att ofrivilligt barnslösa ska behandlas lika.

Göran Hemerén, sakkunnig Statens medicinsk-etiska råd, anser att det inte är någon mänsklig rättighet att få barn.

Göran Hemerén, sakkunnig Statens medicinsk-etiska råd, anser att det inte är någon mänsklig rättighet att få barn.

Foto:

STOCKHOLM2013-03-12 06:00

Enligt Göran Hermerén görs det i dag en mycket strikt individuell bedömning av föräldrarna när det gäller adoption, men ingen motsvarande bedömning av föräldrarna när det gäller andra metoder för att lösa ofrivillig barnlöshet. Men med en ny lämplighetsbedömningen för alla barnlösa föräldrar skulle alla behandlas lika.

- Det är inte så att det är en mänsklig rättighet att få barn och få tillgång till alla metoder som finns", säger Hermerén som tror att somliga föräldrar kan vara "negativa för det framtida barnet" och att det är det blivande barnets intresse som ska tillgodoses, inte föräldrarnas intresse.

- Sedan kan andra ha andra åsikter och synpunkter och får argumentera för dom, säger Göran Herméren som anser att det är viktigt att det blir en bred debatt kring ämnet. Sedan får riksdag och regering ta ställning till vad dom tycker innan man på sikt kan få en ny lag, förordning eller nya principer.

Vad anser ni om att Norrbotten har så få IVF-försök i jämförelse med övriga landet?
- Ja, vad rådet anser är en sak och vad jag anser är en annan. Men i allmänna termer har Norrbottens läns landsting rätt att prioritera med utgångspunkt från den aktuella situationen man har. Å andra sidan så vet jag att rådet också anser att det är stora skillnader mellan landstingen när det gäller till exempel antalet fria försök med IVF-behandlingar, säger Hermerén.

Han befarar att det då kan bli ett problem med utgångspunkt från Hälso och sjukvårdslagen grundprincip om vård på lika villkor.

-  Då är det ju inte vård på lika villkor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om