I sista stund!

Snålare och miljövänligare bilar förväntas bli räddningen för Volvo. Men den nya Drive-serien lär inte rädda så värst många jobb i Sverige - bilarna byggs ju i Belgien och motorerna är franska. Men kombinationen är perfekt och ger svensk miljöbilsstämpel. I sista stund.

På utsidan är det svårt att se att det här är en miljöbil. De speciella aerodynamiskt formade fälgarna sticker ut mest på Volvo V50 Drive. Men även den skillnaden blir osynlig när bilen körs.

På utsidan är det svårt att se att det här är en miljöbil. De speciella aerodynamiskt formade fälgarna sticker ut mest på Volvo V50 Drive. Men även den skillnaden blir osynlig när bilen körs.

Foto: Lennart Pettersson

Stockholm2009-01-22 06:00
Nu är ju varken bilmodellen eller drivlinan ny. Det är inte heller de tekniska lösningarna som pressar ner förbrukningen precis under miljöbilsgränsen.
Volvo V50 lanserades redan 2003 och är baserad på Fords så kallade C1-plattform. Den snåla dieselmotorn är utvecklad av Peugeot-Citroën (PSA) och finns i en rad franska bilmodeller. Sedan Ford för tio år sen träffade ett samarbetsavtal med PSA har den så kallade DV6-motorn successivt införts som ett dieselalternativ också till Focus och Fiesta - och till Volvo C30, S40 och V50.
Det Volvos tekniker nu har gjort är precis samma sak som flera av deras konkurrenter gjorde för flera år sen, nämligen filat på aerodynamiken, minskat rullmotståndet, sänkt vikten och höjt utväxlingen. Med ett enda mål - att få ner koldioxidutsläppen under miljöbilsgränsen.
Sent ute
Volvo är alltså sent ute. Drive-serien kommer ut i handeln lagom som både miljöbilspremien och förmånerna i övrigt tas bort.
Men räkna med att de just nu relativt låga priserna på bensin och diesel snart skenar iväg igen och då kommer det att kännas rätt behagligt att kunna åka 115 mil på en full tank. Medelförbrukningen är nämligen 0,45 liter milen och följer du som förare växlingsindikatorns anvisningar på instrumentpanelen så går det att hålla sig kring 0,45-0,47 liter.
En sjätte växel hade möjligen kunnat få ner förbrukningen lite till, men det hade också inneburit mera vikt och mera ryckande i växelspaken. När kommer den elektroniskt styrda växellådan med dubbelkoppling?
Sämre dragare
Priset för V50 Drive är exakt detsamma som för vanliga V50 med identisk 1,6-litersdiesel, så valet borde ju vara enkelt. Varför ens sälja en bil som drar 0,50 liter milen i stället för 0,45? Jo, det finns en väsentlig skillnad mellan de två. Drive-modellen får bara ha 800 kg på dragkroken! Det är 500 kg mindre än vanliga 1,6D.
Utseendemässigt är det främst de aerodynamiskt anpassade fälgarna som utmärker V50 Drive. Att det också sitter lättrullande däck på dem tänker nog ingen på och inte syns det att markfrigången är tio millimeter mindre eller att 70 procent av grillens luftintag är igentäppta för att minska turbulensen i motorrummet. Och eftersom motorn är så stark på låga varv lider i alla fall inte jag av att växlingsstegen är längre mellan trean, fyran och femman.
Det finns massor av miljöbilskunnande i Göteborg som hållits inlåst av makthavarna i Detroit. Det är dessa gubbar som nu tvingas stå inför den amerikanska kongressen och skämmas. Inser de kanske nu också att det är dags att släppa sina svenska fångar loss. Det är ju snart vår!
//bilder:8
Bildtext 1-3: På utsidan är det svårt att se att det här är en miljöbil. De speciella aerodynamiskt formade fälgarna sticker ut mest på Volvo V50 Drive. Men även den skillnaden blir osynlig när bilen körs.
Foto: Lennart Pettersson
Bildtext 4: Ett emblem på bakluckan och ett på varje framflygel vittnar om att du kör en något mera miljövänlig bil.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 5: Fälgarna är specialgjorda för att minska luftströmmarna kring hjulen. Däcken är specialgjorda för att minska rullmotståndet. Byter man till vanliga vinterdäck på vanliga plåtfälgar så ökar bränsleförbrukningen.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 6-7: Vill du göra ytterligare en miljömarkering väljer du mittkonsol och övriga inredningsdetaljer i svensk ek i stället för i plast eller plåt. Läckert.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 8: Dags att växla upp. När det är dags att växla ner tänds en nedåtriktad pil. Har funnits hos flera konkurrenter sen förra årtusendet!
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 9: Det står Volvo på motorn men den kommer från franska Peugeot-Citroën.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 10: Konkurrenterna i den här klassen väljer sex växlar för att få ner förbrukningen. Volvo väljer att göra stegen längre mellan sina fem växlar. Det funkar.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bild 11 är en faktagrafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om