I tre dagar satt Moder Mothanna frihetsberövad av den svenska polisen. I upprepade förhör fick han frågor som handlade om ett planerat terrorbrott mot Sverige, vilket var en av anledningarna till att Säpo höjde terrorhotnivån till en fyra på en femgradig skala.
Men Moder Mothanna var oskyldig och friades från alla anklagelser. Då hade hans namn och bild spridits under flera dagar. Säpo bad om ursäkt och satte honom på ett flyg tillbaka till Skellefteå där han sedan fördes med poliseskort till sin bostad i Boliden.
– Jag vet fortfarande inte varför just jag blev gripen. Hur mycket jag än tänker på det kan jag inte förstå varför de tog just mig, säger Moder Mothanna, på plats i riksdagen inför ett seminarium.
Insåg inte pådraget
När han blev gripen visste Moder Mothanna inte att han varit efterlyst. När han släpptes kunde han inte föreställa sig den uppmärksamhet händelsen hade fått och skulle fortsätta att få.
– Jag hade ju varit helt bortkopplad från världen under några dagar. Jag tänkte att det kanske skulle bli en grej i lokaltidningen i några dagar och sedan glömmas bort.
Han tackade först nej till att byta adress eftersom han inte kunde tänka sig att det fanns något behov att flytta.
Vill byta adress
Med tiden förstod Moder Mothanna att allt inte längre var som förut. Han fick mängder av vänförfrågningar på Facebook, men det började också att dyka upp hotfulla meddelanden, både i sociala medier och via post, från folk som bland annat uppmanade honom att åka hem till Irak.
– Jag har haft mycket problem sedan dess. Jag har sagt att jag vill byta adress, men får ingen hjälp.
I slutet av januari krävde Moder Mothanna staten på ett skadestånd på en miljon kronor. Efter händelserna i november har han känt sig helt utelämnad åt sig själv.
– Jag har inte fått något stöd från myndigheterna. Det stöd jag har fått är från mina vänner.
Har skrivit bok
Moder Mothanna lämnade sin familj i Irak redan i början av förra året. Sju månader var han i Turkiet innan han tog den farliga vägen över Egeiska havet i gummibåt till Europa.
Asylprocessen har dragit ut på tiden. I väntan på uppehållstillstånd ägnar han det mesta av sin tid i Boliden åt att ha kontakt med vänner. Bland annat ordnade han en stor fest där han bjöd in alla i Boliden. Han känner sig rastlös och har börjat att lära sig svenska på egen hand. Tillsammans med en vän har han också skrivit en arabisk-svensk bok som heter Lär dig arabiska på sju dagar.
– Se, jag har gjort något bra för Sverige, säger han och ler.
Helst av allt vill han börja studera.
– Hemma studerade jag för att bli veterinär. Nu vill jag börja om och bli läkare. (TT)