Hjälpen som stjälper

Att adoptera utländska hittehundar låter som en söt askungesaga - men eftersmaken kan bli besk. Representanter för såväl Svenska Kennelklubben som försäkringsbolag och experter i veterinärmedicin varnar nu för att adoptera utländska hundar.

Trots påskrivna veterinärbesiktningar kan den bedårande lilla valpen bära på allvarliga sjukdomar. Dessa kan bli ett hot mot såväl oss själva, som mot våra infödda hundar.

Trots påskrivna veterinärbesiktningar kan den bedårande lilla valpen bära på allvarliga sjukdomar. Dessa kan bli ett hot mot såväl oss själva, som mot våra infödda hundar.

Foto:

Stockholm2009-01-31 06:00
Att förbarma sig över en tovig vovve som lever på gatan låter ju som en godhjärtad handling. Men det som för några år sedan ansågs som behjärtansvärt har visat sig vara mer komplicerat än så. Hundarna kan, trots påskrivna veterinärbesiktningar, bära på allvarliga sjukdomar som inte bara resulterar i sorgliga historier och dyra veterinärräkningar. Somliga av sjukdomarna är smittsamma och kan på sikt hota våra infödda hundar - liksom människans egen hälsa.
Granskat av SVT
Nyligen uppmärksammades i SVT:s Uppdrag granskning att handeln med spanska hittehundar resulterat i att en rad hundar som kommit till Sverige med hjälp av organisationen Julie rescue blivit sjuka i Leshmanios. Sjukdomen är anmälningspliktig till Jordbruksverket eftersom den klassas som en så kallad zoonos och kan smitta människor. Än så länge är det dock inget stort bekymmer då sjukdomen överförs via sandmyggor som kräver ett varmare klimat än det vi har i Sverige i dagsläget. Men försäkringsbolaget Agria som är specialiserat på djur varnar för att det är många fler sjukdomar som kan följa med hittehundarna.
- Jordbruksverkets regler är formade för att inte smitta ska spridas till människor. De fungerar utmärkt för hundar som lever ungefär som de svenska hundarna. Men herrelösa gathundar kommer i kontakt med helt andra sjukdomar som kan ligga latenta länge, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria och veterinärmedicine doktor i parasitologi.
Smittsam tumörsjukdom
Det är inte bara organisationen Julie rescue som hamnat i blåsväder sedan de tagit hit hundar som burit på allvarliga sjukdomar. För ungefär ett år sedan uppmärksammades att organisationen Hundhjälpen som tar hit rumänska hundar importerat en hund med den smittsamma tumörsjukdomen TVT. Den aktuella hunden behandlades med cellgifter, men trots att Hundhjälpens representanter kände till vilken sjukdom hunden hade underlät de att meddela den nya ägaren och uppgav i stället att medicinen var vanlig antibiotika.
Björntjänst
Även Svenska Kennelklubben gick nyligen ut med ett pressmeddelande och avrådde från all import av gathundar.
- Vill man hjälpa till finns bättre sätt än att importera utländska gathundar. Det är i många fall bara en björntjänst, säger Hans Rosenberg.
Han menar att det är att gå över ån efter vatten om det handlar om en önskan att hjälpa herrelösa hundar. Det har vi nämligen gott om även inom landets gränser.
FAKTA Hundfabrikshundar
Den som köper en hund från en organisation som handlar med gathundar har ofta svårt att kontrollera hundens ursprung. Även om det hävdas att hunden är upphittad på gatan kan det mycket väl handla att hunden är uppfödd i organisationen hundhägn. SVT:s uppdrag granskning visade att Julie rescuses hundar sprang omkring okastrerade i hundhägnet och att många hundar således var såväl avlade som uppväxta där. Även andra organisationer har tidigare beskyllts för att själva avla fram "gathundar".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om