Gröna vårdrömmar
Vem längtar inte efter våren, med värme, primörer och fågelkvitter? Här tjuvstartar vi med en bunt grön importsparris och en citronkryddad tabboulech på kornris.
Tabboulech kan serveras ljummen eller kall, vilket man vill, men i dessa tider känns den första varianten mer passande. Den som vill kan bygga på med bitar av paprika, lök och oliver, men tanken var att sparrisen skulle få spela förstafiol utan konkurrens så här i tjuvstarten av primörsäsongen.
Tänk på att grön sparris blir klar på direkten. Ett par minuter, inte mer, och sedan upp ur kastrullen för att tuggmotståndet inte ska gå förlorat.
Citronkryddad tabboulech med sparris
För 4 personer
2,5 dl kornris
1 tärning grönsaksbuljong
4 1/2 dl vatten
Till tabboulechen:
1/2 gurka
10-12 körsbärstomater
2 msk hackad, färsk mynta
2 msk hackad persilja
1 citron
300 g färsk, grön sparris
salt
olivolja
1 krm mild vinäger
1. Koka upp vatten och buljongtärning till kornriset. Lägg kornriset i den kokande buljongen, sänk värmen och sjud kornriset under lock i 8 minuter. Ta kastrullen från värmen, jobba ner en tesked olivolja och låt kornriset dra under lock ett par minuter.
2. Skär gurka och tomater i bitar. Hacka mynta och persilja. Tvätta och riv det yttersta skalet av en citron samt pressa ur saften. Blanda kornris med skurna grönsaker, örter samt citronrasp och saft. Spetsa smaken med några droppar mild vinäger och salt.
3. Sjud sparrisen ett par minuter i saltat vatten. Ta upp och fördela den över kornrisblandningen. Toppa med persilja och bjud blandad sallad och bröd till.
Bildtext 1: Sparrissug. Så här års är suget efter färsk sparris nästan outhärdligt.
Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Bildtext 2-3: Mustig tjuvstart. Bjud årets första sparrisar med citronkryddad kornristabboulech.
Foto: Dan Strandqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!