Energimarknadsbyrån är en sammanslutning av flera myndigheter och branschorganisationer inom energisektorn. Anna Carlén, vd för Energimarknadsbyrån bekräftar trenden.
Allt fler kunder vänder sig till byrån för att klaga på prissättningen och hon säger att Energimarknadsinspektionen är en instans som också får ta emot många klagomål.
Enligt uppgift handlar där klagomålen till 60 procent om för dyra elnätstariffer, 40 procent är klagomål på priserna för elförbrukningen.
Hon förklarar att Energimarknadsbyrån är en rådgivande/vägledande instans dit kunder som köper el och gas kan vända sig för att få tips och råd hur de kan gå vidare i relationen med energibolagen.
– Förra året hade vi 1 800 ärenden som handlade om el och gas. 33 procent rörde klagomål kring elnätet. Nio procent handlade om bolagens prissättningar och det var de stora bolagen, Vattenfall, Eon och Elevio (tidigare Fortum) som naturligtvis fick ta emot flest eftersom de är de största aktörerna på marknaden, säger Anna Carlén.
Hon pekar också på den så kallade Nils Holgersson- rapporten som kommer varje år. Den senaste från 2018 visar att den totala elkostnaden har ökat med i genomsnitt hela 20,5 procent sedan 2017. Enligt rapporten beror detta till största delen på ökade elhandelspriser (51,4 procent) men även skatt (19,5 procent) och elnät (5,1 procent).
PT har sökt företrädare vid Vattenfall.