Felkonstruerad söm ger blöt bak

Flera av årets regnställ för barn läcker i sömmarna, visar Testfaktas test. Däremot hittade laboratoriet inga farliga kemikalier i något av plaggen.

Foto:

STOCKHOLM2015-03-21 08:00

När kylan släpper kommer vätan. Med ett bra regnställ kan barnen fortsätta plaska i pölar och gräva i sandlådan utan att bli blöta.

De flesta av årets modeller håller en hög kvalitet, visar Testfaktas test. Men tre av ställen har problem med sömmarna. Värst är Ica som läcker vatten genom både grensömmen och axelsömmen. Ellos och Coop har samma problem men endast i grenen.

– Risken är stor att barnet blir blöt in på bara kroppen om det sätter sig i en vattenpöl, säger Lisa Bernestål, testledare på Textil- och Läderlaboratoriet som utfört testet.

En förklaring kan vara hur sömmarna är konstruerade. De tre läckande ställen har alla sömmar som möts i grenpartiet, vilket ökar risken för vattengenomsläpp. Säkrast är att använda sig av enkla sömmar som inte korsar varandra, enligt laboratoriet.

Sömmen svaga länken

– Men i testet finns det regnställ som har mötande sömmar men som ändå är vattentäta. Hur sömmarna är hopfästade påverkar också.

Det är bra att titta på sömmarnas antal, konstruktion och placering när man köper regnkläder till barnen, menar Lisa Bernestål. Eftersom sömmar oftast utgör den svaga länken bör de vara så få som möjligt. Samtidigt är detta en balansgång för tillverkarna.

– Didrikssons ställ har varken söm på axeln eller ärmen utan över bröstet. På så sätt minskar man risken för läckage, men samtidigt kan passformen bli lidande. Den kan nog kännas lite bylsig.

Förutom sömmarna höll alla fabrikat tätt både före och efter att laboratoriet slitit ned dem med sandpapper. Men man kan konstatera att ställen från Ticket to Heaven och Ica slits snabbare än övriga.

Undvik maskintvätt

Alla testade ställ kan tvättas i maskin och vissa går även att torka i torkskåp, enligt tillverkarna. Men helst ska man undvika det så långt det är möjligt.

– Både maskintvätt och torkskåp sliter mycket på den vattentäta beläggningen. Det bästa är att bara spola eller skölja av dem i duschen. Man kan också rengöra stället med en blöt wettex-trasa, säger Lisa Bernestål.

Slutligen kan Testfakta presentera en glad nyhet. Inget av de testade plaggen innehåller hormonstörande ftalater eller tungmetaller i vare sig tyg eller detaljer. Ett så giftfritt resultat har Testfakta inte fått sedan dessa ämnen började undersökas i regnkläder och vinteroveraller för barn.

– Det visar att tillverkarna har blivit mer medvetna och jobbar aktivt för att få bort farliga ämnen i barnkläder, säger Lisa Bernestål.

Tvättråd för galonisar

Spola eller skölj av plaggen under rinnande vatten. Alternativt torka med en blöt trasa. Maskintvätt sliter mycket på det vattentäta materialet.

Vid maskintvätt bör plaggen vändas ut och in. Använd inte sköljmedel.

Torka inte i torktumlare och undvik helst torkskåp.

Så gjordes testet

Textil- och Läderlaboratoriet i Stockholm har på Testfaktas uppdrag testat nio regnställ för barn.

Vattentäthet: Labbet mätte vattentätheten både på själva materialet och över sömmarna.

Slitstyrka: Laboratoriet undersökte hur vattentätheten påverkas av slitage. Ställen nöttes med sandpapper och därefter mättes vattentätheten på nytt.

Rivstyrka: Laboratoriet gjorde ett snitt i plagget och mätte därefter kraften som krävs i Newton för att göra revan större. Tre provkroppar från varje regnställ undersöktes och resultatet är ett medelvärde av dessa.

Tungmetaller och kemikalier: Laboratoriet undersökte förekomsten av bly, kadmium och hormonstörande ftalater i regnjackornas tyg och detaljer som knappar och kläppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om