– Den största delen av ersättningen är för inkomstbortfall, och det ska räcka en hel livstid, säger Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen, till TT.
Den nya lagen presenteras på torsdagen, och innebär förbättringar jämfört med den vanliga läkemedelsförsäkringen, som man kan söka ersättning från om man drabbas av skador orsakade av läkemedel. Det individuella ersättningstaket på tio miljoner kronor är exempelvis högre än den ersättning den ordinarie läkemedelsförsäkringen kan ge.
Tidigare fanns det också en åldersgräns, som sa att man fick vara måste ha varit 19 år vid vaccinationstillfället för att ha rätt till ersättning. Det kravet är nu borttaget.
Eftersom 90 procent av de drabbade var barn och ungdomar under 20 år menar Narkolepsiföreningen att de aldrig kommer att få full ersättning för bortfallet av inkomst och pension. Sjukdomen är livslång och många av de drabbade kommer kanske aldrig att kunna arbeta överhuvudtaget.
– Vi ville att man skulle ta bort det här taket och reglera det här utifrån skadeståndslagstiftningen istället , säger Margareta Eriksson.
Kritiken gäller också att långt ifrån alla kommer att få så mycket som tio miljoner. Dessutom anser föreningen att det ännu är för tidigt att fastslå hur de drabbades liv egentligen kommer att bli, eftersom de fortfarande är så unga.
Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som gör att den sjuke drabbas av plötsliga sömnattacker. Massvaccineringen av mot svininfluensa med Pandemrix ägde rum hösten 2009. Redan sommaren därpå kom de första indikationerna på att vaccinet orsakat narkolepsi hos framför allt barn och ungdomar. Totalt beräknas cirka 450 fall ha orsakats av vaccinet.