Design med rötter från rockikoner och herrmode

För tolv år sedan vände Titti Andersson upp och ned på Piteås second hand-butiker. I dag är hon etablerad kläddesigner med en imponerande meritlista som bland annat innehåller Håkan Hellströms signaturplagg sjömanskostymen.

Umeåbandet International noise conspiracy

Umeåbandet International noise conspiracy

Foto: FREDRIK PERSSON

Stockholm2009-04-04 06:00
Det är en glad Titti som svarar när jag ringer, hon har precis landat i Stockholm och berättar att det är väldigt kallt i huvudstaden. Det är nollgradigt, hon skrattar när jag berättar att vi i veckan haft över tjugo minus grader här i Piteå.
Vi konstaterar glatt att det är skillnad på kyla och kyla.
Fördel Piteå
Om sin norrländska uppväxt säger hon:
- Jag ser det som en fördel att ha växt upp i Piteå. Det har varit positivt att man i mångt och mycket fått skapa sin fritid själv och hitta sina egna intressen. Till skillnad från att växa upp i storstäder där man får så mycket serverat, säger Titti Andersson.
Till London
Det var tolv år sedan Titti Andersson flyttade från Piteå för att studera konst och design på folkhögskola. Efter två folkhögskolor bestämde hon sig för att det var kläddesign hon ville arbeta med i framtiden.
Hon började därför studera vid textilhögskolan i Borås och hade ett utbyte vid London college of fashion.
Sedan dess har hon designat scenkläder åt Umeåbandet International Noice Conspiracy och Håkan Hellström.
Hon har arbetat som designer åt Velour, både på herr- och damsidan.
I dag designar Titti Andersson kläder för Weekday MTWTFSS och står även för den dressade delen av Cheap Mondays kollektioner.
Arkitektur och Patti Smith
Inspiration till sitt skapande hittar Titti Andersson i arkitektur från det tidiga 1900-talet modernismen, populärkultur och från 70- och 80-tals musik. En annan återkommande inspirationskälla är den amerikanska rocklegenden Patti Smith.
Titti Andersson berättar att hon började med att designa herrkläder och att hon därför lånar mycket från herrsidan då hon ritar damkläder. Till att börja med tyckte hon att det var lättare att rita herrkläder eftersom hon hade fler manliga musikaliska förebilder att inspireras av. Det tog ett tag innan hon hittade sina kvinnliga förebilder.
- I dag tycker jag att båda har sin tjusning, när det kommer till tjejkläder kan man ta ut svängarna mer. Med killarna måste man vara mer direkt och perfekt, säger Titti Andersson.
Titti berättar att det är mycket arbete bakom en kollektion och att själva ritandet egentligen utgör en ganska liten del av arbetet.
- Själva skissarbetet står kanske för en femtedel av vårt arbete, sedan är det mycket annat som ska göras. Det är produktion, marknadsföring, och mycket mer som ska till.
Slutprocessen
Det roligaste med att göra en kollektion är slutprocessen.
- Det är en speciell känsla när man haft fotograferingen och visningen och kan se vad det blivit av allt, säger Titti.
I dag säljs hennes design på Weekday-butiker över hela Sverige.
- Det är kul att se mina kläder på människor på gatan. Det är roligt att folk gillar det jag gör. Om någon dessutom fattat stilen jag vill förmedla och matchat mina kläder med exempelvis ett par fina secondhandskor blir jag extra glad, säger Titti.
Tro på dig själv
Till andra som drömmer om att bli kläddesigner ger Titti Andersson råden:
- Kör på, tro på dig själv, tappa aldrig din magkänsla, hitta personer som du arbetar bra med och ha kul!
Titti Andersson
Ålder: 30 år.
Familj: Pojkvän.
Intressen: Musik och film.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om