Den härliga doften av hembakat bröd

Ingenting går upp mot bröd du bakat själv. Plötsligt mättar brödet och du slipper uppblåsta limpor och smaklösa frallor. En kvalitetsförbättring du märker från första tuggan. Den goda doften av nybakat bröd får du på köpet.

Satsa på hembakat matbröd när hösten rullar in. Du får mycket bröd för pengarna och de goda dofterna av nybakat som extra bonus.

Satsa på hembakat matbröd när hösten rullar in. Du får mycket bröd för pengarna och de goda dofterna av nybakat som extra bonus.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm2009-09-10 06:00
Kan du avsätta några timmar till bakning är du definitivt på väg att lämna affärens bröddiskar till förmån för ditt egenproducerade matbröd. I en stressig värld kan brödbak funka som rena medicinen då degar som ska jäsa ut, gräddas till bröd och svalna under handduk bara tar den tid de kräver. Till skillnad från matlagning är bakning mer en process som måste ges tid. Så på med radio eller en bra skiva och kavla upp ärmarna. Sedan är det bara att knåda, jäsa och kavla sig fram till det resultat man tänkt sig.
Surdeg tar tid
Har man ambitioner i den högre skolan bakar man med surdeg. Här sätter man en grund dagen innan och bakar ut den till bröd följande dag. Vitsen med surdeg är att du får ett saftigare och hållbarare bröd. Och godare, anser många.
För egen del måste det vardagliga brödbaket ske ungefär som tillagning av vardagsmat. Ska det bakas måste det gå relativt fort på samma sätt som vardagsmaten inte kan vara alltför tidsödande långkok.
Goda pålägg
Ett hembakat och mättande bröd kan också fungera som grund för en lättare lunch. Fräscht bröd, läckert pålägg med mycket grönt är en trend som kommit för att stanna. Uppväxttidens söta limpmackor med margarin och hushållsost syns inte ens i backspegeln.
En grundregel när det gäller att skapa en god måltidssmörgås är att allt som passar i en sallad också passar på, eller i, en smörgås. Den viktigaste delen av smörgåsen är brödet. Knaprig skorpa, egen smak och vackert utseende är några grundläggande krav man bör ställa på bröd som ska ersätta en hel måltid. Smör är inte nödvändigt utan kan ersättas med färskost, som keso eller kesella. Pepparrot, färska örter eller ljus fransk senap ger extra smak. Sedan är det bara att ladda med ost, goda charkuterier och grönsaker, allt efter smak och önskemål.
VECKANS RECEPT
Tips: Bra matberedare underlättar
En bra matberedare som klarar att arbeta tyngre degar är till stor hjälp för den som vill baka sitt matbröd mer regelmässigt. För hand ger man lätt upp för tidigt vilket leder till kompakta bröd. Välj helst en maskin som står stadigt och som kan lämnas i arbetande läge utan att man måste hålla den på plats.

Kryddbröd i långpannan
1 långpanna, ca 12 bitar
5 dl mjölk, 3 %
50 g smör
1/2 dl sirap
50 g jäst
1 tsk salt
1/2 msk hel anis
1/2 msk hel fänkål
1,4 liter rågsikt

1. Värm mjölk och fett till fingertemperatur och rör ner sirap.
2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt salt, anis, fänkål och mjölk och sirapsblandningen. Arbeta in rågsikt till en slät och smidig deg. Fuska inte med knådningen, den är viktig för ett bra resultat. Jäs under bakduk i 30 minuter.
3. Smöra och klappa ut degen i en långpanna. Dela upp i brödrutor med sporre eller vass kniv. Låt brödet jäsa en halvtimme till.
4. Grädda brödet mitt i 200 graders ugn i 15 minuter. Ta ut brödet, pensla med vatten och grädda fem minuter till. Linda in brödet i bakduk och låt svalna på galler.
Ciabatta
10 portionsbröd
1/2 paket jäst (25 g)
5 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
1,3 liter vetemjöl special
1 msk salt
1 tsk strösocker
extra olja till långpannan

1. Smula och lös jästen i fingervarmt vatten direkt i matberedarens skål. Arbeta in övriga ingredienser men spara en deciliter mjöl till utbakningen.
2. Arbeta ihop degen långsamt i ett par minuter. Därefter ökas hastigheten och maskinen får gå i 10 minuter. Degen är lös, men det ska den vara.
3. Smörj en långpanna med olivolja. Häll ut degen i pannan och bred ut den med lätt mjölade händer. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Jäs degen 1 timme.
4. Slå ut den jästa degen på mjölat bakbord. Klappa ut och dela degen i 10 avlånga bitar. Snygga till bitarna och lägg dem med stort mellanrum på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs bröden 2 timmar till.
5. Värm ugnen till 175 grader. Grädda bröden i nedre halvan av ugnen i 25 minuter.

Ljust surdegsbröd
2 limpor
Första dagens deg:
2,5 dl vatten
1/2 pkt jäst
4 dl vetemjöl special
1 tsk salt
Andra dagens deg:
första dagens deg plus
3 dl vatten
1/2 pkt jäst
8 dl vetemjöl special
1 dl dinkelflingor
1 msk honung
4 msk finhackad soltorkad tomat i olja
1 tsk salt

1. Blanda vatten, jäst och mjöl och kör samman till slät deg cirka 15-20 minuter. Salta och kör några minuter till. Lägg degen i en plastpåse som får ligga svalt, gärna kylskåp, till nästa dag.
2. Blanda första degen med vatten, smulad jäst, mjöl, dinkelflingor, honung och hackad soltorkad tomat och salt. Kör degen långsamt i matberedare i 10 minuter och sedan med högre fart i 20 minuter.
3.Tippa upp degen på barkbord och arbeta den smidig för hand. Ibland krävs något mer vetemjöl. Dela degen i två halvor som knådas och formas till limpor.
4. Jäs bröden under handduk i 1 1/2 timme. Stänk över vatten och grädda limporna i nedre delen av ugnen, 225 grader och cirka 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
TT Spektra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om