100 mil på en tank
Det tog sju år för Fuji Heavy att få snurr på världens första dieseldrivna boxermotor. Nu kommer den i märkets storsäljare Forester - som därmed blir en av de få suvar i klassen som tar sig över 100 mil på en tankning.
Startknapp till vänster om ratten - precis som hos klassiska sportbilar. Någon startnyckel finns inte.
Foto: Rolf Gildenlöw
Men GM tvingades 2005 kasta in handduken och sålde samma år huvuddelen av sina aktier i Fuji till konkurrenten Toyota.
Därmed kunde teknikerna hos Subaru fortsätta att utveckla boxerdieseln och mycket av testverksamheten pågick då redan i största hemlighet i norra Sverige.
Välbalanserad
När den nya motorn debuterade i fjol i systerbilarna Subaru Legacy och Subaru Outback, lovordades den av en samstämmig presskör. Främst för att den går så tyst och vibrationsfritt.
Eftersom kolvarna i en boxer arbetar horisontellt mot vevaxeln har man kunnat lägga hela drivlinan med motor, växellåda, fördelningslåda, kardan och differential i en rät linje. Det ger inte bara en optimal balans utan också en låg tyngdpunkt.
Effekten är 147 hästkrafter och för den som eventuellt tycker att det känns lite klent kan jag skvallra om att en sexcylindrig boxerdiesel på 3,0 liter är nära förestående.
Fast själv tycker jag den fyrcylindriga 2,0-litersdieseln är fullt tillräcklig. Och snål! På min önskelista står i stället en modern automatväxellåda. Den manuella sexväxlade lådan är inte särskilt kul.
Trots att nya Forester bara har ett drygt år på nacken så känns den lite plastig och gammalmodig. Men erfarenheten säger mig att bilen sannolikt är bättre än den ger sken av. Få bilmärken är så bekymmerfria och har så nöjda ägare som
Subaru, vilket förstås ger återverkningar på andrahandsvärdet.
Märkestrogna
Subaru Forester är kompetent på dåligt underlag, trots att den saknar lågväxel, men upplevs som lite småvinglig och vindkänslig på motorväg. Styrningen är lite slapp och fjädringen aningen svampig. Det här är alltså inte en bil för den som efterfrågar körglädje utan mer ett präktigt och pålitligt transportmedel.
Trots att Subaru tills för bara ett år sen inte kunnat erbjuda någon diesel har märket lyckats bra i Sverige och även i övriga Europa. Subarus kunder är av tradition mycket märkestrogna. I Sverige har Subaru på drygt fyra år femdubblat försäljningen och med en diesel som lockbete blir det nu förstås lättare att möta den hastigt påkomna lågkonjunkturen.
Enklaste versionen av dieseldrivna Forester kostar 269 000 kronor men då får du varken xenonstrålkastare, takrails eller nyckellöst system. Mellanversionen heter 2,0 XS och kostar 20 000 kronor mer. Vill du ha en maxutrustad XE med soltak, elstolar och läder så står det 324 900 på prislappen.
//bilder:9
Bildtext 1. Subaru Forester med den unika dieseldrivna boxermotorn skiljer sig på utsidan bara genom det extra luftintaget på huven.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 2. Subaru har aldrig varit någon trendsättare när det gäller design och formspråk och fortfarande ser Forester lite plastig och gammalmodig ut på insidan.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 3. Det tog Subaru sju år att utveckla och sluttesta den nya boxerdieseln. Att köpa in en dieselmotor från annat håll var aldrig på tal.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 4. En liten diskret skylt på bakluckan skvallrar om att nya Forester är utrustad med världens första dieseldrivna boxermotor.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 5. En värmeslinga under vindrutetorkarna gör bilägandet lite enklare i vinterkylan.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 6. Nya mätartavlor i blått.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 7. Subaru är det japanska namnet på stjärnhopen Plejaderna som består av massor av stjärnor men där bara sex är synliga för blotta ögat. Användes en gång i tiden för att bestämma positionen.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 8. Startknapp till vänster om ratten - precis som hos klassiska sportbilar. Någon startnyckel finns inte.
Foto: Rolf Gildenlöw
Bildtext 9-10. (Extrabilder).
Foto: Rolf Gildenlöw
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!