Vardagsmat med extra smak
Visst går det att skruva upp smaken på helt vanlig vardagsmat. Utan stora skogen på knutarna får man ofta klara sig på köttfärs och champinjoner från närmaste affär. Och det duger bra det också.
Köttfärsjärpar med champinjonsås låter snällt i överkant men med rätt teknik kan man trolla fram underbara smaker.
Foto:
Genom att bryna skivade färska champinjoner och finhackad lök i panna innan man kokar sås på bitarna får man upp svampsmaken flera steg. Här kombinerar vi dessa erfarenheter och får en härlig vardagsmiddag till överkomligt pris.
Färsjärpar med champinjonsås
För 4 personer
600 g köttfärs
2 ägg
1 msk stött timjan
1 vitlöksklyfta
1 msk konc. kalvfond
1/2 dl rödvin
salt och peppar
smör till stekning
Till såsen:
200 g champinjoner
1 liten gul lök
2 dl mager grädde
2 dl vatten
1 msk konc. kycklingfond
smör
salt och peppar
maizena till redning
1. Blanda köttfärs med ägg, timjan, pressad vitlök, kalvfond och rödvin. Salta och peppra lätt. Forma avlånga järpar med sked och kupad hand. Stek järparna med smör i medelvarm panna.
2. Skiva svampen och hacka löken. Bryn svamp och lök med smör i stekpanna. Lägg över blandningen i en kastrull och tillsätt grädde, vatten och kycklingfond.
Koka upp och red av med maizena. Sjud såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera järparna med varma grönsaker och garnera gärna med persilja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!