Underhållning först för Ken Follett

En av världens mest framgångsrika författare avslutar varje arbetsdag med ett glas champagne. Men dessförinnan är det hårt arbete som gäller för Ken Follett - som alltid sätter läsarna först.

Stockholm (TT Spektra)H2008-10-29 06:00
Förra året var en enda lång pr-resa för thrillermiljonären Ken Follett. Även för en etablerad bästsäljare krävs det arbete för att hålla sig kvar på samma svindlande försäljningsnivåer. Nu är det Sverige som står på tur.
Efter 18 år kommer nu "En värld utan slut", uppföljaren till hans ständigt populära "Svärdet och spiran". Formen är densamma, en 1 200 sidors tegelsten med äventyr i medeltida kyrkomiljö, och Folletts många fans har varit nöjda.
- Jag var tvungen att hitta rätt tema. Den första handlar om byggandet av katedralen, det kunde jag inte använda mig av igen. Till slut kom jag på ett tillräckligt storslaget ämne, digerdöden. En enorm katastrof som tog död på mer än en tredjedel av alla människor i Europa, Mellanöstern och norra Afrika, berättar Ken Follett.
I Stockholm över dagen
Hans besök i Stockholm klaras av på en dag, det är boksignering och intervjuer - som han med förtjusning ger i Storkyrkan i Gamla Stan. Intresset för äldre kyrkoarkitektur går inte att ta miste på, och det var så böckerna om den medeltida katedralstaden Kingsbridge fick sin början.
- Medeltiden är fascinerande. Människorna var precis som du och jag, men livet de levde var så annorlunda. Så grymt, smutsigt och ohälsosamt. Tänk dig själv, hur skulle du klara ett sådant liv? Trots det hårda livet byggde de här människorna de vackraste byggnaderna man kan tänka sig. Den moderna vetenskapen föddes, matematik, medicin och så vidare.
Utöver de papperstunga medeltidsromanerna skriver Ken Follett thrillers, med andra världskriget eller den moderna spionvärlden som fond. Han har sålt över hundra miljoner böcker och hör till den klick författare som tjänar mest i världen. Artiklar om honom handlar ofta om hans förmögenhet eller om rekordarvoden för böcker och filmrättigheter.
- Jag tycker om att tjäna pengar och göra av med dem. Jag har alltid velat vara framgångsrik, bäst i klassen. Men det som skiljer mig från andra är nog att jag säger det högt.
Ken Follett är välartikulerad, välskräddad och noga friserad - långt ifrån den stereotypa tweedklädda brittiska författaren. Men det handlar inte bara om hans exklusiva kostym. Till skillnad från många författare har han inget emot att synas och höras, i Storbritannien är han ett välkänt ansikte både på teaterpremiärer och i den politiska debatten. Sedan många år är han engagerad i Labourpartiet, på 1990-talet samlade han in miljontals kronor till Tony Blair och "nya" Labour. Vänskapen med Blair fick ett abrubt slut efter ett offentligt gräl, men med Brown som ny premiärminister är Follett tillbaka i den politiska världen och hustrun Barbara Follett är nybliven kulturminister.
"Borde vara mer pretentiös"
I första hand kommer dock arbetet, och det är läsarna som bestämmer vad Ken Follett skriver och hur. Han berättar om ett samtal med en annan brittisk författare, Hanif Kureishi. "Jag tänker aldrig på läsarna när jag skriver", sade Kureishi. "Just därför är du en fantastisk författare och just därför är jag en rik författare", svarade Follett - som aldrig skulle påstå att det han skriver är något annat än underhållning.
Det faktum att miljontals läsare tycker om hans böcker är den viktigaste drivkraften.
- Jag får ofta höra vilken mäktig metafor byggandet av en katedral är, men jag bryr mig inte om metaforer. Som författare borde jag kanske det. Jag borde vara mer pretentiös när jag pratar om mina böcker, säga saker som "jag använder populärlitteraturen som en metafor för den moderna människans inre kval". Då skulle jag ha blivit respekterad av helt andra människor.
Ken Follett
Ålder: 59 år.
Familj: Gift med labourpolitikern Barbara Follett, de båda har totalt fem barn, samtliga från tidigare äktenskap, och barnbarn.
Bor: I tre hus, i centrala London, i Stevenage och på den karibiska ön Antigua.
Aktuell med: "En värld utan slut", fortsättningen på den medeltida spänningsromanen "Svärdet och spiran". Miljön är den samma, men 150 år har gått sedan den mäktiga katedralen byggdes. Boken börjar med att fyra barn blir vittnen till ett överfall på en riddare. På över 1 200 sidor får läsaren följa barnens uppväxt, präglade av krig och digerdöd.
En vanlig arbetsdag: Sätter sig vid skrivbordet i morgonrock och med en kopp te klockan sju. Skriver några timmar, eftermiddagen brukar ägnas åt administration. Klockan sex avslutar han arbetsdagen med ett glas champagne, tycker inte om att arbeta på kvällarna.
Fritid: Spelar bas i bluesbandet "Damn right I got the blues", senaste spelningen på en fest i Brighton i helgen. Ser gärna teater. Läser mycket, mest klassisk brittisk litteratur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om