Tid för rostbiff och potatissallad
Rostbiff och potatissallad är en rätt som kan spänna från "hur trist som helst" till rena delikatessen. Har man tid och lust vinner man mycket på att steka köttet i egen ugn. Och potatissalladen bör man alltid göra själv.
Rostbiff från egen ugn och god potatis- och grönsakssallad är perfekt sommarmat.
Foto: Dan Strandqvist
Rostbiff med potatis- och grönsakssallad
8 personer
1 oxstek av rostbiff eller fransyska, minsta vikt 1 kg
1 kruka färsk timjan
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Till salladen:
800 g färsk potatis
1 rödlök
100 g grön sparris
Till dressingen:
3 msk olivolja + vinäger
1 1/2 msk vatten
2 msk ljus, fransk senap
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
1. Gnid in köttet med salt och svartpeppar. Hacka timjan och blanda med olja. Rulla steken i kryddoljan och gnid köttet med öppen hand så kryddorna sätter sig.
2. Stick in en stektermometer och placera köttet på galler över långpanna. Sätt in allt i 125 graders ugn. Stek till knappt 60 graders kärntemperatur. Ta ut och kyl köttet det innan det skivas upp.
3. Tvätta och koka potatisen med skalet kvar. Slå upp den färdigkokta potatisen och låt den ånga av. Dela potatisarna i större bitar.
4. Ge sparrisen ett uppkok i lättsaltat vatten. Skala och finhacka rödlöken.
5. Blanda olivolja, fransk senap, vinäger, salt och peppar. Avsluta med lite kallt vatten. Blanda den ännu lite varma potatisen med sparris, lök och dressing. Servera salladen ljummen till kall rostbiff.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!