Snabba sensommargrytan

Mörkare kvällar och fallande temperatur får oss att längta efter gryträtter. Här inleder vi höstens grytperiod med en ljus gryta på fläsk- och kycklingfilé smaksatt med bacon, vaxbönor och persilja.

Mört fläsk- och kycklingkött gör att sensommargrytan inte behöver kokas längre än 15 minuter.

Mört fläsk- och kycklingkött gör att sensommargrytan inte behöver kokas längre än 15 minuter.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)H2008-09-04 06:00
Grytor på ljust kött, i synnerhet fläsk och fågel, behöver inte stå på spisen lika länge som grytor på nötkött och vilt. Räkna med en tillagningstid på 15 minuter vilket innebär att man gör klokt i att börja med potatisen för att allt ska bli klart samtidigt.
Hittar man inga vaxbönor, som är en utpräglad säsongsvara, kan man ta haricots verts eller sockerärter.
Sensommargryta
För 4 personer
250 g fläskfilé
250 g kycklingfilé
1 paket bacon
1 msk smör
1 gul lök
2 dl mager grädde
2 dl vatten
1 lagerblad
1/2 dl hackad persilja
1 msk konc. kycklingfond
200 g vaxbönor
maizena
salt och vitpeppar
1. Skär fläsk- och kycklingfiléerna i bitar med ett par centimeters sida. Strimla baconskivorna. Skala och hacka den gula löken. Fräs allt med smör i kastrull.
2. Tillsätt vatten, grädde och koncentrerad kycklingfond. Koka upp och skumma av ytan om det behövs. Smaksätt med lagerblad, grovt hackad persilja, salt och vitpeppar. Sjud grytan 10 minuter under lock.
3. Vänd ner vaxbönor och red lätt med maizena. Sjud grytan ytterligare cirka 5 minuter. Kokt skalpotatis passar bra till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om