Primörer i soppkastrullen
Försommarens första morötter är en delikatess i sig. Bara spola av och njuta. I tillagad form kan de bjudas lättkokta med flingsalt eller i en soppa tillsammans med potatis, lökar och svampbuljong.
Lyckan så här års kan vara en skål morotssoppa toppad med färsk timjan och strimlad purjolök.
Foto: Dan Strandqvist
Morotssoppa
För 4 personer
400 g morötter (det går att laga soppan på gamla morötter också)
1 gul lök
1/3 purjolök
4 vinterpotatisar av mjölig sort
1 tsk finhackad färsk timjan
2 msk olivolja
1 liter vatten
2 tärningar svampbuljong (eller vanlig grönsaksbuljong)
2 dl färdig tomatsås (samma som till pasta)
salt och peppar
Till uppläggning:
1 dl strimlad purjolök
färsk timjan
1. Skala och hacka den gula löken grovt. Strimla purjolöken. Skala och dela potatisen i bitar. Riv morötterna (vintermorötter måste skalas, färska kan bara sköljas av).
2. Fräs båda sorters lök och potatis med olivolja och hackad timjan i kastrull. Blanda ner de rivna morötterna, tillsätt vatten, svamp- alternativt grönsaksbuljong i tärningsform och tomatsås. Låt soppan koka upp och sedan sjuda 10 minuter.
3. Mixa soppan. Mixerstav är att föredra då soppan inte ska vara helt slät. Smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med strimlad purjolök och grovt hackad timjan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!