Populär sydamerikan

Alpackan blir allt populärare i Sverige. Men när den blir sjuk är det inte säkert att veterinären vet hur den ska behandlas.Nu skickar Jordbruksverket distriktsveterinärer på kurs.

Alpackor är utpräglade flockdjur och försvarar sin flock väl. De kan vara ett perfekt skydd för en fårhjord till exempel.

Alpackor är utpräglade flockdjur och försvarar sin flock väl. De kan vara ett perfekt skydd för en fårhjord till exempel.

Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)H2008-09-20 06:00
Från den sydamerikanska högplatån till Skånes slätter. Alpackan har letat sig långt från sina hemtrakter och blir ett allt populärare djur i hela Europa. Så även i Sverige. Men veterinärkåren har inte riktigt hängt med.
- När vi utvärderat behoven kring de här udda djurslagen har vi sett att det behövs fortbildning av veterinärer. I veterinärutbildningen tas djurslaget alpacka inte upp alls, säger Andrea Holmström, veterinär på Svenska Djurhälsovården.
Utbildning
Därför har Jordbruksverket nu sett till att veterinärer från landets samtliga veterinärdistrikt där det finns alpackor ska utbildas.
- Alpackor är ett nytt djurslag i Sverige som vi förväntar oss har kommit för att stanna. Det är därför vi sett nödvändigheten av att fortbilda våra distriktsveterinärer, säger Thomas Svensson, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverket.
Istället för att låta varje veterinärstation avgöra vilken typ av fortbildning årets budget ska gå till har man på Jordbruksverket bestämt sig att ta kostnaden för alpackakursen centralt, för att helt enkelt undvika att den prioriteras bort.
Intresse
- I många andra fall har det varit så att intresset för ett nytt djurslag är väldigt stort i början, men sedan dör det ut. Strutsen är ett sånt exempel. Men alpackan tror vi har kommit för att stanna, säger Thomas Svensson.
17 distrikt av 68 har valt att skicka veterinärer på kursen som ska hållas på Österlen i Skåne den 8-9 och den 10-11 september. Intresset har varit så stort från veterinärer att man fått arrangera två kurser istället för en. Totalt kommer cirka 40 veterinärer att delta.
Populär
Kursdeltagarna kommer inte bara från Sverige, utan även från Finland, Norge, Danmark. Kursledaren är en erkänd alpackaveterinär inbjuden från USA, och Ann Marie Santesson Gerber, som är uppfödare av alpackor och tagit initiativ till kursen, ser det stora intresset som ett tydligt tecken på att alpackan står på stadiga klövar i Norden.
- Det är inget konstigt. I alla andra länder i Europa blir alpackan allt vanligare, så det vore ju bara märkligt om det inte skulle vara så här också.
Därför har alpackan kommit för att stanna
Det finns mycket outnyttjad betesmark i Sverige, som behöver hållas öppen.
Alpackan betar, men trampar inte sönder markerna på samma sätt som en del andra betesdjur.
Alpackan upplevs som ett exotiskt och trevligt inslag i landskapet. Utseendet varierar enormt i färger från kritvitt till kolsvart, ljusbeige till mörkaste brun. Dessutom finns flerfärgade djur.
Ullen är av en extremt fin kvalitet. I Sverige har ullhanteringen dock inte kommit igång ännu, även om intresset för att handspinna ull växer.
Alpackan är ett trevligt djur som många gillar att ha i närheten av sina gårdar.
Alpackor är lugna och sympatiska att ha att göra med. Dessutom är det ett mycket intelligent djur, till skillnad från exempel strutsen.
Hästfolk som tröttnat på att ryckta och motionera sina hästar, men som har ett stort avelsintresse börjar intressera sig för alpackor, som kräver mindre tidskrävande omvårdnad.
(TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om