Motionssimning gör susen för skadade hundar

Att motionssim är bra för oss människor har vi känt till länge. På senare år har man även upptäckt att simning kan ge hundar med till exempel olika ledskador eller överviktsproblem ett bättre liv.

Molles husse Mats Johansson hoppas att simträningen ska hjälpa mot Molles ganska svåra höftledsdysplasi.

Molles husse Mats Johansson hoppas att simträningen ska hjälpa mot Molles ganska svåra höftledsdysplasi.

Foto: Jessica Gow/Scanpix

Stockholm (TT Spektra)h2008-05-24 06:00
Det är hett ute denna vårdag, och rottweilern Molle flämtar av värmen. Ändå är han ytterst tveksam om han vill ner i det svalkande vattnet i poolen. Husse Mats Johansson och siminstruktören Lotta Moll får bestämt putta på för att få ner honom i bassängen. I dag är han på simträning på Arninge djurklinik strax norr om Stockholm. I swimingpoolen speciellt byggd för klinikens fyrfota patienter rehabiliteras och tränas både hundar och katter. På senare år har man upptäckt att simning har goda effekter på såväl ryggproblem som höft- och armbågsledsskador hos våra husdjur.
- Molle har en ganska svår höftledsdysplasi, och dessutom artros på armbågslederna, berättar Mats Johansson.
Höftledsdysplasi är när höftleden utvecklas felaktigt och höftkulan får svårt att ligga på rätt plats.
Sju månader
- Vi ska pröva det här och se hur bra det fungerar. Hittills har resultatet sett bra ut, även om han fortfarande kan ha dåliga dagar när man ser att han är besvärad av sina höfter.
Molle är bara drygt sju månader gammal, och hans problem upptäcktes för bara en och en halv månad sedan. Höftlederna går att operera, men det är en hög kostnad som inte täcks helt av försäkringen. Och en operation är heller ingen hundraprocentig garanti att höfterna blir återställda. Så innan husse och matte överväger att operera ska de se vad tre simpass i veckan kan göra för skillnad för Molles välbefinnande. Efter sex veckor ska simningen utvärderas.
Livslång träning
Även efter en operation skulle Molle förmodligen behöva simma för att hålla muskulaturen i bra trim.
- Träning är en färskvara, och eftersom Molle troligtvis kommer att behöva simma resten av livet är det viktigt att han tycker att det är okej och inte blir stressad nu i början, berättar Lotta Moll.
Alla hundar som simmar här förses med flytväst, och till en början styr instruktören hunden med linor, som en ytterligare säkerhetsåtgärd. Skulle hunden i panik försöka ta sig upp över kanten, kan den nämligen skada sig. Och Molle syr envist mot rampen upp ur poolen varje gång han passerar den.
- Det brukar ta några gånger innan det klickar och hunden fattar vad den ska göra i poolen, men Molle har lärt sig väldigt snabbt.
Gilla vatten
Lotta Moll berättar att det syns tydliga skillnader på badglädjen mellan olika raser. Hundar som har avlats fram för vattenarbete behöver inte lika bestämda knuffar för att fås ned i bassängen.
- Men alla är individer. Jag har haft labradorer här som inte alls kan förstå vitsen med att simma runt i en pool.
Än värre kan det vara med de katter som kommer hit för att simma. Bland annat har Lotta Moll försökt sig på att banta ned sin egen katt med motionssim.
- Det var inte populärt.
Viktigt att simma rätt
All träning är färskvara som måste utföras regelbundet för att hålla muskulaturen i trim. Men det är också viktigt att man tränar på rätt sätt. Därför samarbetar alltid en veterinär, en sjukgymnast och en djursjukvårdare i ett team. Djursjukvårdaren, som också fungerar som instruktör i början ser till att hunden eller katten rör sig på rätt sätt i bassängen. Vissa djur kan nämligen till exempel låta bli att använda de ben som är skadade och istället använda de friska, och då får simningen inte alls rätt effekt. (TT Spektra)
Boktips
I boken "Hundmassage & Stretching" (Ica bokförlag) berättar hundmassören och fysioterapeuten Marie Söderström Lundberg och massören och sjukgymnasten Anna Holmgren om hur man håller hunden i trim och minskar skaderisken på sin hund genom massage och stretching. Anna Holmgren är ansvarig sjukgymnast på Arninge djurklinik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om