Många stunder att fira

Försommaren är full av festtillfällen. Mors dag, skolavslutningar och så bara det faktum att hela den härliga sommaren står för dörren. Här bjuder vi på både sött och syrligt, en lika motsägelsefull som fulländad smakkombination.

Lyxtårta. Två bottnar i en och samma tårta låter mer komplicerat än det är. Resultatet blir en lyxtårta för festliga tillfällen.

Lyxtårta. Två bottnar i en och samma tårta låter mer komplicerat än det är. Resultatet blir en lyxtårta för festliga tillfällen.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)H2008-05-22 06:00
Allt för sött får oss att må illa och allt för surt gör ingen glad. Men lyckas man balansera det söta och syrliga i en och samma tugga har man i regel skapat något mycket tilltalande. Den svenska husmanskosten har flera exempel på just denna balansgång. Inlagd sill är ett skolboksexempel på kombinationen sött och surt, dillkött och alla våra grönsaksinläggningar likaså. Just den smakbrytningen har vi gemensamt med flera asiatiska kök. Kanske en förklaring till vårt intresse för asiatisk mat antingen den äts på hemmaplan eller under långväga semesterresor.
Hembakad eller köpt
Tårtbotten säger vi vanliga konsumenter. Anslag säger proffsen, men i praktiken menar vi samma sak: En fjäderlätt sockerkaksbotten i tre delar som kan varvas med olika fyllningar. Det är ingen kost att baka sitt eget anslag, men är tiden knapp kan man ta genvägen via affärens färdiga. För att kakan ska bli lätt bakas den med både vete- och potatismjöl. Här fyller vi med god hallonsylt och lemon curd, en slags citruskräm eller marmelad som finns i de flesta affärer. Friskt syrlig och perfekt som fyllning i tårtor i stället för den ofta översötade vaniljkrämen. Sött och syrligt i en tilltalande kombination.
Lyxtårta
Mer arbete, men desto lyxigare resultat, blir det med anslag i botten och maräng på toppen, det vill säga två kontrasterande halvor som fylls med grädde och jordgubbar. Trots att bottnarna är helt olika gräddas de samtidigt. Tänk bara på att maräng kräver absolut rena verktyg, ingen äggula i vitan och absolut torra redskap och händer. Missar man på en av punkterna går det inte att vispa äggvitan tillräckligt fast för maräng.
Sötsur sås har bokstavligt talat blivit stapelvara i våra affärer. Att koka ihop sin egen sås på samma tema är inte fullt så vanligt. Här är det vinäger som står för syran med god hjälp av apelsinjuice. Såsen balanseras upp med socker och smaksätts med bland annat färsk ingefära och kycklingfond. Använd maizenasom redning för att få den rätta, lätt sega konsistensen som fäster och ger fin lyster på övriga ingredienser. Allt blir som glaserat, och det är precis så vi vill ha det. Med strimlad fläskfilé och grönsaker blir det en kryddig måltid i asiatisk stil som smakar gott när sommarvärmen sätter in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om