Låt havet inta grillen
Helt vanlig lax kan bli hur god som helst på grillen. För att inte tala om räkor med skal eller några filéer matjessill. Fram med rotborsten och gör rent grillgallret. Nu låter vi havet inta grillen.
Grillad lax. Det fräser lätt om laxen när den kränger i hettan på grillen. Om en minut är den på tallriken med kall ingefärssås som tillbehör.
Foto: Foto: Dan Strandqvist
Pipsvängen
För alla, eller i alla fall ganska många av oss, minns hur det gick åt pipsvängen den gången man bestämde sig för att grilla fisk. Portionsbitarna föll sönder och delar av måltiden brann upp i kolbädden. Nej, det vill vi inte vara med om en gång till.
Att misslyckandet var självförvållat med ett skrovligt galler efter alla köttbitar, felaktiga verktyg och i värsta fall en hunger som manade har de flesta glömt. Men sannolikt var det någonstans där som drömmen om den fina, grillade fisken gick i kras.
Feta fiskar
Nu tar vi nya tag och börjar med storstädning. Grillgallret ska alltid vara rent, och i synnerhet om det är fisk som ska grillas. Blötlägg, skrubba utan att repa och olja lätt om det är ett galler av gjutjärn. Rent galler är en förutsättning.
Lax och makrill är överlägsna fiskar att lägga på grillen. Båda är feta och klarar den hårda värmen utan att torka ut. På gasgrill kan de i allmänhet grillas som renskurna filéer men på kolgrill kan det vara bra att ha skinnet kvar som en extra värmesköld. Börja alltid att grilla skådesidan, det vill säga den sida som ska ligga uppåt på tallriken. När det bildats fint mönster vänds fiskbiten och grillas med skinnet mot glöden. I det läget grillas fisken helt färdig.
Sill i paket
Konstgjort skinn i form av en bit aluminiumfolie fungerar som omslag till den varma matjessillen. Här handlar det inte om grillning i ordets rätta bemärkelse, men paketen hamnar likaväl på grillen och innehållet smälter ihop till en perfekt sommarmåltid. Som om det nu inte bara var vansinnigt gott så kan paketen även göras i god tid. Hur bra som helst när man inte vill kocka inför publik men ändå visa vad man kan.
Skaldjur på grillen låter som överkurs. Scampi och jätteräkor ska man undvika av miljöskäl, men vanliga oskalade räkor kan passera. Supergott att pilla med i väntan på huvudrätten eller i sommarnatten när man inte vill sluta äta fast man kanske borde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!