Läcker sommarpizza

Pizzan har vuxit in i den svenska husmanskosten. Det som från början var något man åt på särskilda pizzerior finns idag i snart sagt varje gatukorsning. Den bästa av alla pizzor är den man gör själv. Med kryddig tomatsås, ost och exempelvis quorn.

Hemlagad vegetarisk pizza uppskattas av de flesta, även de som normalt äter kött och fisk.

Hemlagad vegetarisk pizza uppskattas av de flesta, även de som normalt äter kött och fisk.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)H2008-06-26 06:00
Det är hur enkelt som helst att knåda ihop sin egen pizzadeg. Resultatet blir en pizza med knapriga kanter och tunn botten. Viktigt att komma ihåg vid eget pizzabak är i vilken ordning fyllningen ska läggas. Grunda med tomatsås, fortsätt med riven ost och därefter den fyllning man valt.
Vegetarisk pizza med quorn
För 4 personer
Till degen:
1,5 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst (25 g)
1 msk olivolja
1 nypa strösocker
1 nypa salt
4 1/2 dl vetemjöl

Till fyllningen:
200 g strimlad quornfilé
1 msk olivolja
2 dl färdig tomatsås
1 tsk torkad oregano
1-2 vitlöksklyftor
4 dl riven ost
1 dl svarta oliver
100 g färska champinjoner
16-20 körsbärstomater
1 kruka färsk basilika
1. Lös upp jästen i fingertempererat vatten. Tillsätt olja, salt och socker. Arbeta in mjölet lite i sänder. Degen ska vara smidig. Låt degen jäsa 30 minuter i övertäckt bunke.
2. Strimla och stek quornfiléerna lätt i olivolja. Smaksätt tomatsåsen med smulad oregano och pressad eller finhackad vitlök. Skiva champinjonerna och dela körsbärstomaterna. Värm ugnen till max temperatur, 250-275 grader.
3. Kavla ut degen, antingen som två helplåtspizzor eller fyra runda portionspizzor på bakplåtspapper.
Lägg på i tur och ordning tomatsås, ost, champinjoner, oliver, körsbärstomater och quorn.
4. Dra över pizzorna med bakplåtspapper till plåtar och grädda 5-6 minuter eller till dess de fått fin färg och osten "kokar". Garnera med färska basilikablad först när pizzorna är färdiggräddade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om