Läcker amarone och goda nyheter

Novembernyheterna bjuder på en bra blandning av viner i varierade pris-, smak- och kvalitetsklasser.

Vin från distriktet Franken i Tyskland buteljeras alltid i den här runda flaskmodellen.

Vin från distriktet Franken i Tyskland buteljeras alltid i den här runda flaskmodellen.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)h2008-11-06 06:00
Franken är ett intressant tyskt vindistrikt som har en egen läcker identitet på sina vita kvalitetsviner. Ofta finns en påtaglig, aptitretande mineralton närvarande även om frukten kan vara stor och glycerolfet. Två högkvalitativa representanter hittar vi bland nyheterna - Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken och Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken för 149 kronor flaskan. Det första är ett mycket delikat vin på silvanerdruvan som exponerar sig allra bäst just här. Det andra är ett rieslingvin som också bjuder på en osedvanlig generositet och djup för druvan tillsammans med en pikant mineralitet. Båda vinerna passar utmärkt till smakrika, gärna grillade, fiskrätter - inte minst laxkotletten - och till ljust kött.
Den som önskar ett lite lättare vin på rieslingdruvan kan i stället välja Hattenheimer Schützenhaus som är härligt syravitalt i en god frukt.
Även Chile börjar få fason på sina rieslingviner från de kyligare distrikten. Cono Sur Reserva Riesling är riktigt bra.
Bland de röda imponerar ett par riktigt smakrika lyxigare valpolicellor, en fullmatad chilensk malbec och ett par utmärkta pinot noir-viner.
Svårbemästrad druva
Pinot noir är annars en svårodlad druva med ursprung i franska Bourgogne. Numera finns dock de bästa och mest prisvärda representanterna utanför hemadressen. Både Pinot Nero Reserva från Norditalien och australiensiska Gulf Station Pinot Noir är att rekommendera som druvtypiska godsaker att njuta till elegantare kötträtter. Bassara Pinot Noir från Bulgarien visar dock att druvan inte är lättbemästrad. Här har den blivit en torrkärv klumpeduns utan den finlemmade elegans som är dess stilmässiga signum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om