Kloka val vid fiskdisken
Fiskdisken må digna, men det är du som avgör om kommande släkten ska ha en chans att få njuta av havets rikedom.
Ingefära, citrongräs, lime, vitlök och inte minst chili ger fisken en thaiinspirerad smaksättning.
Foto: Dan Strandqvist
Ibland blir jag uppriktigt sagt förbannad på hur man behandlar fiskefrågor. Inte på fiskarna som yrkesgrupp utan på byråkraterna som från skrivbord trålar omkring i byråkratin med syfte att gynna vissa grupper. För något annat kan det uppenbart inte handla om när man börjar granska hur fisket regleras.
Minimala spättor
När jag började som kock för si så där 30 år sedan var en rödspätta cirka 25-30 centimeter lång innan den fiskades och tillagades. Nu är rödspättafiléer stora som barnhänder och liknelsen är inte så absurd som det kan låta. Många av rödspättorna har aldrig hunnit upp i könsmogen ålder, och därmed är man definitivt inne på sista varvet. Hinner inte fisken fixa nya fiskar innan den dras ur havet har vi snart stendöda hav.
Modernt fiske är en industri i sig. Den ska tillgodose våra behov av fisk och skaldjur. Ett uppdrag man klarar med lätthet, men det är hos oss konsumenter som problemet ligger. Många har svårt att hålla fingrarna borta från hotade arter som torsk, rödspätta och marulk. Samtidigt finns det många fiskar som klarar ett ökat fiske utan att arterna blir dödsdömda. Gädda, gös och abborre från insjöar eller bräckt vatten och sej, blåmusslor och skrubbskädda från salta vatten är arter som inte anses hotade av normalt fiske.
Det är ur detta urval du ska välja dina fiskar och skaldjur om du anser att barn och barnbarn också ska få en chans att i en framtid få njuta av den maritima mångfalden. Ibland kan det innebära att du måste ta nya grepp vid spisen för att locka fram de stora smakerna. Mer syra, ibland med inspiration från andra länders kök, kan lyfta fram smaker som våra inhemska firrar aldrig ens varit i närheten av tidigare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!