Het och snabb sommargryta

Grytor per definition upplevs mer som projekt än rationell matlagning. Det ska skäras, hackas och brynas följt av kokning i timmar. De flesta ger upp redan här.

Stockholm (TT Spektra)H2008-06-26 06:00
Tar man sig genom processen brukar resultatet vara uppskattat, men knappast nu på sommaren. Men det finns undantag även här.
Jambalaya är ursprungligen en brasiliansk rätt som kan lagas på kyckling, kryddiga korvar och krispiga skaldjur serverad på en ris- och grönsaksbädd. Resultatet blir både spännande och inte minst snabblagat.
Snabb Jambalaya
För 4 personer
400 g benfritt kycklingkött
3-4 kryddiga korvar
100 g kokta kräftstjärtar
3 dl långkornigt ris
1 stor gul lök
1 paprika
1 morot
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
en nypa mald kryddnejlika
en nypa mald kryddpeppar
en nypa chilipulver
1 msk konc. kalvfond
salt, olja och vitpeppar

1. Skala och hacka löken. Skär paprikan i mindre bitar. Finhacka vitlöksklyftorna. Skala och skiva moroten, gärna med potatisskalare till långa "band". Skiva zucchinin. Koka riset mjuk i lättsaltat vatten.
2. Dela kycklingköttet i bitar och skär korvarna i centimetertjocka skivor. Hetta upp en rymlig gryta eller vid panna med höga kanter. Fräs kycklingköttet med olja, tillsätt korven och vänd om. Efter någon minut fortsätter vi med vit och gul lök, paprika, kokt ris, morotsband och zucchini. Smaka av med timjan, kryddnejlika, kryddpeppar, chilipulver, koncentrerad kalvfond och en nypa salt.
3. Sänk värmen, tillsätt ett par matskedar vatten och lägg på lock. Efter ett par minuter tillsätts kräftstjärtarna och grytan är klar att servera med grönsallad.
Gott till är en kall vitlökssås gjord på 2 deciliter crème fraiche, 4 matskedar majonnäs smaksatt med pressad vitlök, salt och vitpeppar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om