Franska, gröna köket

Ratatouille är en sydfransk grönsaksröra. Från början en specialitet som lagades i och omkring staden Nice, men i dag kan man njuta ratatouille över praktiskt taget hela västvärlden.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)H2008-08-28 06:00
Originalet ska sjuda minst en timme. Det är säkert bra, men rätten är god redan efter tio minuter eller den tid det tar att koka upp vatten och pasta.
Ratatouille kan även serveras kall. God att ha i kylskåpet när det drar ihop sig till fantasifulla konstruktioner på temat kvällsmackor. Rostat bröd med ratatouille är bara ett av många förslag.
1 Skålla tomaterna (de färska) i kokande vatten. Dra bort skalen och hacka tomatköttet grovt. Hacka lökarna. Skär paprika och zucchini i bitar.
2 Bryn på grönsakerna i olja i en stekgryta eller stor kastrull. Slå på passerade tomater och krydda med vitlök, timjan och rosmarin. Smula ner en halv tärning grönsaksbuljong. Låt allt sjuda sakta i minst tio minuter. Salta, peppra och vänd ner oliverna. Koka pastan och servera den med ratatouillen direkt. Riven ost till om man vill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om