Fler vill ha en egen fårflock

Intresset för egen fårhålling ökar. I elfte timmen räddas nu många av de gamla raserna från utrotning. Tanken på en egen liten fårflock runt husknuten känns allt mer modern i tider då närproducerat och ekologiskt är ledord framför andra.

Foto: Hasse Holmberg

Stockholm (TT Spektra)H2008-10-04 06:00
Detta är något som svenska allmogefår har tjänat på . Många av raserna var en hårsmån från att utrotas under 1900-talet.
- De slogs nästan ut helt på grund av industrialismen, när man ville ha raser med högre slaktvikt och mer industrianpassad ull, berättar Nina Östman som är fårfarmare och fotograf, och tillsammans med maken Anders Jansson gjort boken "Fårboken" (Prisma).
Tåliga
För den småskalige fårfarmaren som vill hålla en mindre flock för självhushållning, är allmogeraserna inte bara trevligare att se på, de är även tåligare och lämpar sig bättre i ett självhushåll. Och trots att Sverige fortfarande importerar mer än hälften av det lammkött vi konsumerar, ökar nu intresset för fårhållning.
Kanske är en av förklaringarna att fåret är människan näst äldsta husdjur, det domesticerades näst efter hunden.
- Man får tre eller fyra får för priset av en hundvalp. Fåren är en betydligt bättre investering och ger definitivt en bättre avkastning, säger Nina Östman lite skämtsamt.
Möjligt få bidrag
Småskalig fårhållning är nog dessvärre inget man blir rik på. I alla fall inte räknat i kronor och ören.
Men det går att få en liten avkastning av såväl kött som ull och skinn. De gamla allmogeraserna, som i vissa fall fortfarande klassas som utrotningshotade, kan man få bidrag för att hålla sig med, eftersom det finns ett intresse av att bevara dem för eftervärlden.
Närproducerat
Den som gått i fårtankar och vill skaffa en egen flock bör göra sina första inköp av livdjur, som levande får kallas, nu på hösten.
- Många ringer till oss på våren och vilja köpa djur. Men då är lammen just födda, och måste ha några månader på sig innan de kan lämna sina mammor. Det är på hösten man ska köpa livdjur, säger Nina Östman.
Tre räcker
En liten flock om tre tackor tycker Nina är lagom att börja med. Då kan man kanske få sina första egna lamm till våren - och lammkotletter nästa höst. Riktigt närproducerat.
Allmogefår
Allmogefår är ett samlingsnamn för flera olika gamla lantraser, som ibland även kallats skogsfår. Raserna heter:
Dala-pälsfår - har fått namn av sin vackra, oftast vita, päls. Rasen är utrotningshotad enligt föreningen Svenska Allmogefår.
Roslagsfår - hölls på nästan varje gård i Roslagen för sin fina ulls skull. När nylonet kom i mitten av 1900-talet försvann allt fler får, i dag är rasen utrotningshotad.
Gestrikefår - en mycket liten ras med rötter i Gästrikland. Höll på att utrotas 1994 när endast sju tackor och en bagge fanns kvar. Än i dag är rasen starkt utrotningshotad.
Helsingefår - härstammar från sex tackor som upptäcktes sommaren 1997 i Hälsingland. Fåren kan ha nästan vilken färg som helst.
Klövsjöfår - härstammar från Jämtland, men är i dag vanligast i Skåne. Oftast vit eller svart.
Svärdsjöfår - småvuxna får som härstammar från Svärdsjö. Pälsen är småkrusig och finfibrig, oftast är fåren svarta med vita tecken. Rasen är utrotningshotad.
Värmlandsfår - småvuxen ras som oftast är svartgrå eller brun. Härstammar från Värmland.
Åsenfår - allmogeras från Dalarna. Härstammar från framförallt tre gårdar i Älvdalens socken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om