Fira Norges nationaldag
Norges nationaldag den 17 maj är något alldeles speciellt, åtminstone för alla norrmän. Här gör vi våra grannar sällskap och lägger norsk lax på grillen och serverar senapssås till. Festligt och gott vare sig det är norsk nationaldag eller inte.
Den 17 maj firar Norge nationaldag.
Foto: JANERIK HENRIKSSON
Havet föder
Mackor i alla dess former är populära i Norge. Både till frukost, ungefär som vi äter dem i Sverige, men även till lunch och mellanmål i en omfattning som är betydligt större än här. När det drar ihop sig till fest är det små snittar som gäller. Gärna med lax, lufttorkad skinka eller ost i någon form.
Norsk mat bygger till stor del på vad man kan få från havet. Den odlade laxen har blivit en framgångssaga med kunder över hela världen. Laxen följs nu av framgångsrik odling av torsk, även om omfattningen är blygsam i jämförelse med laxen. Den odlade torsken tros vara en ny stor exportvara. I takt med att den vilda torsken blir allt mer sällsynt följs de norska torskodlingarna med stort intresse världen över.
Gillar senap
Just torsk, gärna i kokt form, har varit typisk norsk mat i generationer. Som läget är nu låter vi torsken få simma kvar i havet och koncentrerar oss på grillad lax i stället. Senapssås serveras ofta till fisk i Norge, antingen det är kokt torsk eller grillad lax som ligger på tallriken.
Såsen snarare avsmakas med senap än kokas med den. Känner man sig osäker på den varma såsen finns även en kall variant. Den passar bra till grillad lax men även till gravad eller rökt lax.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!