Festmat klar på minuten

Ingress
Festlig mat behöver inte ta timmar att laga. Några skivor kallrökt lax, några gröna sparrisar och kokt potatis serverat med pepparrotsgrädde är ett sätt att förenkla det festliga.

Rökt lax med grön sparris och pepparrotsgrädde. Festmat som alla klarar att laga.

Rökt lax med grön sparris och pepparrotsgrädde. Festmat som alla klarar att laga.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)h2008-05-15 06:00
Det finns två sorters rökt lax. Här använder vi oss av kallrökt lax som är fastare och har mer tydlig röksmak. Varmrökt lax är mildare, mjukare och mer likt kokt lax i konsistensen. Oavsett val av lax passar pepparrot och sparris alltid bra till. Känns det besvärligt att koka färsk sparris kan man alltid välja den utmärkta, gröna sparrisen från frysen. Den behöver i praktiken bara ett uppkok för att bli klar för servering. Färsk eller fryst sparris får aldrig överkokas. Grönsaken ska ha kvar sin krispighet för att komma till sin rätt.
Var noga med uppläggningen. Bygg på höjden, det vill säga rulla laxen i stället för att lägga skivorna platt på tallriken. Försök att lägga sparris och dekorationsdill så de lyfter från tallriken. Det ger det där lyxiga, lite proffsiga stuket.
Kallrökt lax
med pepparrotsgrädde
4 personer
500 g kallrökt lax i tunna skivor
150 g grön sparris
2 dl grädde
1 bit pepparrot
1 citron
dill
tomater
Till serveringen:
kokt potatis
blandad grönsallad
1. Skala och koka potatis, gärna små potatisar om du kan välja.
2. Ge sparrisen ett uppkok och låt den sedan dra någon minut i kokvattnet.
3. Arrangera laxskivorna på fyra tallrikar. Vispa grädden ganska hårt och smaksätt den med färskriven pepparrot. Spritsa små toppar eller klicka ut grädden intill laxen.
Garnera med sparris, citron, tomat och dill. Bjud kokt potatis samt gärna en lätt, blandad sallad till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om