En helg för latmaskar
Midsommar är årets bästa helg. Tänk - plötsligt är det helt okej att bjuda på konserverad fisk, oskalad potatis, kall sås och lite färska bär med vispad grädde. Det är knappt man tror det är sant.
Laxtårtan toppad med löjrom blir lätt midsommarhelgens favorit.
Foto: Dan Strandqvist
Förbered
Ska midsommarhelgen firas i stuga eller annat enkelt boende kan det vara smart att tänka till redan hemma i det vanliga köket. En laxtårta, den där klassiska med kavring i botten, laxröra i mitten och löjrom på toppen, är hur enkelt som helst att fixa hemma med matberedare. Att hacka ihop samma tårta i stugan med en slö kniv på en alltför liten skärbräda känns mer som en kommendering än helg. Laxtårtan måste vara kall, vilket kräver en kylbox. Normalt går inte tårtan in i en box, men det finns inget som säger att alla boxar måste stå. Lägg omkull kylboxen och vips blir den en perfekt tårtkartong. Se bara till att alla fattar att den ska ligga hela vägen till stugan.
Köttbullar och strömming
Svenska köttbullar i all ära, men de som görs i södra Europa är ett strå vassare. Nu när sommarvärmen sätter in är det inte fel att krydda sydländskt och i receptet på köttbullar här intill finns nästan hela raden av kryddor som används i södra Frankrike. Köttbullarna kan serveras varma eller kalla, men de kommer bäst till sin rätt om de inte dränks i tung gräddsås. Bättre med lite hackade färska örter, blandad sallad och färskpotatis om de ska bjudas som huvudrätt.
Till sist, missa inte den underbara strömminglådan. Den är inte världens magraste, men på midsommarkvällen är den underbar att ställa på bordet och njuta varm, ljummen eller kall med blandad sallad och en bit gott knäckebröd. Trevlig helg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!