Den nyskördade potatisen

Lycka är ett eget sandjordsland att dra upp färskpotatis ur. Vägen från jord till matbord kan räknas i steg och allt vad konstgödsling, besprutning och energislukande transporter heter kan man bara glömma.

Foto:

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)H2008-07-17 06:00
Okej, det är inte alla förunnat att ha färskpotatisen i egen jord. Men alla kan söka sin närodlade potatis, antingen det sker i affären, på torget eller direkt hos potatisodlaren. Just potatis är en sådan råvara som odlas praktiskt i hela landet, likaväl transporteras den både kors och tvärs. Storköken står inte oväntat för de knäppaste inköpen. Trots fagra löften om närodlat och ekologiskt är inköp till stat, landsting och kommuner ofta i slutändan en prisfråga. Moraliskt kan man stödja sig på byråkratiska upphandlingsavtal där ingen producent ska missgynnas och så hamnar beställningen i ett annat hörn av Sverige, eller ibland till och med utomlands.
Håller en vecka
Inget slår svensk färskpotatis. Korta nätter och måttlig värme gör att den utvecklar smak redan i tidigt stadium. Däremot är den färska potatisen inget att lägga på lager. Den skördas med grön blast i takt med efterfrågan och väl ur jorden håller den sällan längre än dryga veckan. Orsakerna är uppenbara, den färska potatisen saknar det skyddande skal som kommer på sorter som plockas längre fram i sommar och tidig höst. Med andra ord, leta lokalt och skynda dig mellan jord och bord för bästa resultat.
Glöm mos
Vad ska man då göra av färsk potatis? Mos och gratäng kan man glömma eftersom potatisen saknar erforderlig stärkelse för att fungera i sammanhanget. Varsamt kokad i vatten smaksatt med dill är bäst, gärna till en lättlagad variant av gravlaxtartar. Supergod sommarmat som innehåller allt från primörkänsla till den sälta som vi ofta längtar efter sommartid.
Bondomelett
Mer vardagligt men ändå med tydlig inspiration av sommar och lättsam matlagning är bondomeletten där potatisbitar samsas med sockerärter, lök och tomater. Har man svårt att slita sig från grillen kan en skål med lättstekt vitlökspotatis vara ett alternativ. Här är potatisen snudd på salladsingrediens tillsammans med olika löksorter, rädisor och färska örter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om