Böngryta till grön grill
Alla vill grilla på sommaren. Är man vegetarian och håller sig till grillad qourn, majskolvar och andra grönsaker är det smart att bygga på proteinintaget med en mustig böngryta.
Gott till grillen. Bönor av olika slag ger viktiga proteiner vid grön grillning.
Foto: Dan Strandqvist
Lättlagad böngryta
4 personer
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1 burk svarta bönor (ca 400 g)
100 g haricots verts
500 g krossad tomat
1 röd paprika
2 rödlökar
1-2 färsk chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk neutral olja
1 tsk mexikansk chilikrydda
1 nypa salt
1. Tippa upp bönorna i durkslag och låt dem rinna aav. Skala och skär rödlökarna i klyftor. Skär paprikan i bitar. Fräs lök och paprika med olja i kastrull. Tillsätt bönorna tillsammans med färska eller frysta haricots verts, krossad tomat, pressad vitlök, en tärning grönsaksbuljong och chilikrydda.
2. Finhacka chilifrukten eller frukterna och tillsätt dem. Låt böngrytan sjuda sakta några minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar.
3. Servera böngrytan i portionsskålar till grillat eller enbart som den är med bröd och salladsgrönsaker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!