Böngryta till grön grill

Alla vill grilla på sommaren. Är man vegetarian och håller sig till grillad qourn, majskolvar och andra grönsaker är det smart att bygga på proteinintaget med en mustig böngryta.

Gott till grillen. Bönor av olika slag ger viktiga proteiner vid grön grillning.

Gott till grillen. Bönor av olika slag ger viktiga proteiner vid grön grillning.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)H2008-05-22 06:00
Tre sorters bönor, tomat, lök och paprika utgör grunden för en snabb böngryta med mycket smak. Färdiga råvaror gör tillagningen snabb och enkel. Dagens fä ardigkokta bönor behöver inte skämmas för sig. Tillsammans med krossad tomat, färska eller frysta gröna bönor, lök och paprika blir det en smakrik grönsaksgryta i synnerhet som den kryddas med färsk chili och vitlök. God som den är eller som tillbehör till grillat antingen man är vegetarian eller lägger en köttbit på grillen.

Lättlagad böngryta
4 personer
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1 burk svarta bönor (ca 400 g)
100 g haricots verts
500 g krossad tomat
1 röd paprika
2 rödlökar
1-2 färsk chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk neutral olja
1 tsk mexikansk chilikrydda
1 nypa salt
1. Tippa upp bönorna i durkslag och låt dem rinna aav. Skala och skär rödlökarna i klyftor. Skär paprikan i bitar. Fräs lök och paprika med olja i kastrull. Tillsätt bönorna tillsammans med färska eller frysta haricots verts, krossad tomat, pressad vitlök, en tärning grönsaksbuljong och chilikrydda.
2. Finhacka chilifrukten eller frukterna och tillsätt dem. Låt böngrytan sjuda sakta några minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar.
3. Servera böngrytan i portionsskålar till grillat eller enbart som den är med bröd och salladsgrönsaker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om