Australisk "spanjor" överraskar
Vinvärlden är i ständig utveckling och överraskar därför hela tiden även den som försöker ha koll. Druvor som tidigare var typiska för ett visst distrikt eller land kan till exempel dyka upp på helt nya platser.
Karaktären varierar ganska mycket efter växtplats och klimat. Brown Brothers Tempranillo från Australien exponerar en behagligt frisk solmogen rödbärighet med inslag av nypon i en elegant nästan pinot noir-lik stil.
Betydligt mer saftigt smakrikt med mogna jordgubbar och hallon i den mjuka smakbilden är argentinska Zuccardi Serie A Tempranillo som säkert kan fungera utmärkt till en grillad köttbit.
I Card Collection Shiraz Tempranillo har den mörkbäriga, lite rökiga, shirazdruvan blandats med tempranillos mer friska rödbärighet på ett delikat sätt. I portugisen Pilheiros är framtoningen också mörkmurrig och djup med fatvaniljtoner och choklad på den helläckra, mycket harmoniska, smakpaletten.
Balans
Bland de vita vinerna hittar vi ett utmärkt vin på den allt trendigare viognierdruvan. Sydfranska Lulu B Viognier är ett klockrent fynd för 70 kronor med en generöst fet, tropisk fruktighet som fint balanseras av en frisk syra.
Sydafrikanska Rudi Schultz Viognier kostar det dubbla, men är i dagsläget inte ett bättre val. Dyrt behöver inte alltid vara bättre än billigare alternativ, även om det för det mesta är så.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!