Sista skörden

Pumpor är det sista som trädgården bjuder på för säsongen. Stora som badbollar - och funkar bra som spöklika halloweenlyktor. Men låt dig inte skrämmas, under det hårda skalet döljer sig gott och nyttigt fruktkött.

En kryddig wok med pumpa, chili och strimlad biff är överraskande gott.

En kryddig wok med pumpa, chili och strimlad biff är överraskande gott.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-10-23 06:00
För några år sedan var intresset för pumpa minst sagt svalt i Sverige. Den som pratade sig varm för pumpa ansågs vara lite knäpp, eller åtminstone ha skumma matvanor. I dag vet vi bättre. Pumpa är supernyttigt och vi borde smälla i oss ett halvkilo i veckan året om eftersom det ger skydd mot såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar. Samma sak gäller pumpans kärnor. Här fullständigt vimlar det av mineraler, proteiner och vitaminer. Och som om det inte var nog lär de även motverka lindriga prostataproblem.
Håller länge
Pumpor finns i alla tänkbara storlekar. I grunden är de närbesläktade med gurka och zucchini men till skillnad från sina släktingar tycks pumpor kunna bli hur stora som helst. Rekordet är vara närmare 700 kilo och det finns tävlingar som går ut på att odla fram största tänkbara pumpa. Som livsmedel är pumpor i badbollsstorlek bäst. Små så kallade prydnadspumpor går också bra, men då bör de vara riktigt färska. Jättepumpan, som är den vanligaste matpumpan, klarar sig flera veckor så länge den inte delas eller utsätts för frost.
Halloweenfirandet har sina rötter på de brittiska öarna. Seden är en salig blandning av kristna och hedniska traditioner med syfte att tacka för allt gott som sommaren fört med sig.
Skrämmer onda andar
Genom det traditionella firandet blev de döda hedrade samtidigt som djävlar och annat oknytt blev bortskrämda under mer eller mindre läskiga former.
På Irland gröpte man ur kålrötter för att få lyktor. Och när stora delar av Irlands befolkning emigrerade till Amerika på 1800-talet tog de med sig traditionen dit, även om kålrötterna blev utbytta mot pumpor i det nya landet. Lyktorna utformades som otäcka huvuden, allt för att skrämma onda andar på flykten. Utöver allt hokus pokus ägnade man sig även åt lekar som gick ut på att spöka och skrämma omgivningen.

Nästa vecka: Halloween, allhelgonahelg, Mårten gås och fars dag. Det vimlar av tillfällen att samla familjen kring en middag. Nästa vecka kommer tips på bra och lättlagad mat för hela familjen eller större sällskap.
Bild 01-04: Jättepumpa. Stor som en badboll - eller ännu större - kan den vanliga jättepumpan bli. Rekordet ligger på närmare 700 kilo.
Foto: Dan Strandqvist
Bild 05: Prydnadspumpor. Dekorativa prydnadspumpor gör sig bättre på bordet än i matlagningen.
Foto: Dan Strandqvist
Bild 06-07: Nyttigt värre. Pumpa är nyttigheten själv. Köttet innehåller mängder av karotenoider som motverkar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Foto: Dan Strandqvist
Bild 08-09: Pumpa i pannan. En kryddig wok med pumpa, chili och strimlad biff är överraskande gott.
Foto: Dan Strandqvist
Bild 10-12: Pumpa i ugn. Ugnsbakad pumpa kan serveras varm till kött eller kall i en färgsprakande sallad.
Foto: Dan Strandqvist

Pumpasoppa
4 personer
500 g pumpa utan skal eller kärnor
2 klyftor vitlök
2+2 msk olivolja
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
1 dl långkornigt ris
1 liter vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond
salt och svartpeppar
persilja
1.
Se till att pumpaköttet är fritt från kärnor och skal. Skär pumpaköttet i ett par centimeter stora tärningar och lägg dem i en ugnsfast form. Krossa vitlöksklyftorna, ta bort skalet och lägg lökkrosset i samma form. Avsluta med att ringla över 2 matskedar olivolja.
2.
Sätt in formen i 200 graders ugn. Efter en halvtimme, eller när pumpan mjuknat helt, tas formen ut ur ugnen.
3.
Skala och hacka löken. Skär bleksellerin i bitar. Fräs hacket med 2 matskedar olivolja i en rymlig kastrull under omrörning ett par minuter. Tillsätt ris, vatten och koncentrerad grönsaksfond. Lägg på locket och sjud varsamt i 10 minuter.
4.
Blanda ner pumpan i riskastrullen och låt allt sjuda ytterligare 10 minuter under lock.
5.
Finfördela soppan med stavmixer eller passera genom trådsil. Koka upp den släta soppan och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med hackad persilja.
Wokad pumpa med biff och chili
4 personer
600 g lövbiff eller utskuren biff
500 g pumpa utan skal och kärnor
2 rödlökar
1-2 vitlöksklyftor
150 g haricots verts
1 liten chili
1 msk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 tsk maizena
rapsolja
salt
1.
Strimla köttet. Skär rent pumpaköttet från skal och kärnor. Skär pumpan i strimlor, rödlökarna i klyftor och chilin så fint som möjligt.
2.
Blanda chili, socker, vinäger, vatten, soja, kalvfond och maizena i en kastrull. Koka upp och sjud ett par minuter.
3.
Stek pumpan i en medelvarm panna i cirka 10 minuter. Rör ofta så att bitarna inte bränner fast. Lyft upp pumpan, höj värmen och lägg i köttet. När det fått färg åker pumpan tillbaka i pannan tillsammans med haricots verts, rödlök och finhackad vitlök. Slå på såsen och låt allt bli varmt. Servera med ris eller enbart sallad.
Pumpa i ugn
4 personer
500 g pumpa utan skal och kärnor
2 msk olivolja
1 tsk salt
1.
Skala och ta bort kärnor från pumpan. Skär pumpaköttet i ett par centimeter tjocka skivor.
2.
Pensla botten på en ugnsfast form med olja. Lägg pumpaskivorna i ett lager och pensla även dem med olja. Salta lätt.
3.
Baka pumpaskivorna i 200 graders värme i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pumpan är gyllenbrun och mjuk. Pensla med mer olja en eller ett par gånger under bakningen.
Ugnsbakad pumpa kan serveras varm tillsammans med kött eller som ett alternativ till kött. Kall bakad pumpa kan blandas i sallader.
Syltad pumpa
1 kg skalad och urkärnad pumpa
2-3 cm färsk ingefära
2,5 dl inläggningsättika (6 procent)
6 dl strösocker
5 hela kryddpepparkorn

1.
Ta bort skal och kärnhus från pumpan. Kolla att du har ett kilo rent pumpakött kvar. Skär pumpan i mindra bitar. Skala och hacka ingefäran så fint som möjligt.
2.
Lägg pumpa och ingefära i en skål. Koka upp inläggningsättika och kryddpeppar. Slå blandningen över pumpan och ingefäran. Låt allt stå övertäckt ett dygn.
3.
Sila av ättikan i en kastrull. Koka upp och rör ner strösocker. När sockret löst sig tillsätts pumpan och ingefäran. Låt allt sjuda sakta i cirka 10 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.
4.
Slå upp den färdiga pumpan i heta glasburkar och sätt på lock.
Rostade pumpakärnor
4 personer
3-4 dl pumpakärnor
2-3 msk rapsolja
1 tsk salt
1.
Torka av kärnorna i dubbelt hushållspapper. Lägg dem i en medelvarm stekpanna och rosta dem långsamt i rapsolja i 15-20 minuter. Ruska pannan, eller rör runt bland kärnorna med jämna mellanrum så att de inte ligger och blir brända.
2.
Låt de rostade kärnorna ligga en stund på hushållspapper och rinna av. Salta lätt och bjud dem som snacks. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om