Röd-blåa under

Nypon och aronia ger spännande smaker till höstens desserter. Båda är rika på c-vitamin även om den egenskapen inte är den viktigaste just i det här sammanhanget.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-09-04 06:00
Aronia är uppskattade bär i flera länder men i Sverige är intresset för bären svalt trots att de finns i flera trädgårdar. Aronia är en buskväxt som ofta finns i exempelvis trädgårdshäckar. Bären är något större än blåbär, färgen ungefär densamma men smaken är besk. Bären ändrar smak om de får ligga något dygn i frysen innan de kokas med socker. Plötsligt har den beska och lite vresiga smaken försvunnit och fram träder i stället en god, aromatisk bärsmak. Här kokar vi bären till saft som reds med potatismjöl för att få en sås att servera till parfait smaksatt med nypon. Aroniabär är svåra att hitta i affären men de kan ersättas med svarta vinbär eller björnbär.
In i frysen
Parfait låter avancerat, men i praktiken är det en enkel dessert att göra. Kom bara ihåg att inte avbryta vispningen för tidigt, då finns risk att parfaiten skiktar sig under infrysningen.
Parfaiten behöver fyra, ibland fem timmar för att frysa in. Sedan håller den sig en månad i frysen. Gott om tid att förbereda med andra ord.
Egen nyponsoppa
Parfait kan smaksättas med nästan vad som helst. Här väljer vi nypon som rensas, kärnas ur och kokas innan de hackas och blandas med parfaitmassan. Nypon innehåller mängder med c-vitamin och när man ändå håller på bör man inte missa tillfället att lägga upp ett lager med torkade nypon för att bemästra vinterns förkylningar. Bären torkas lätt i ugn och är underbara att göra egen nyponsoppa av. Moderna hjälpmedel som mixer gör det enkelt att koka soppan som sedan serveras med vispad grädde och små mandelkakor. Om man bara smakat nyponsoppa på pulver har man aldrig ätit riktig nyponsoppa. En upplevelse väntar för den som står ut med alla taggar man måste kämpa med när bären plockas.
Knäckig paj
Plommon hör också till sensommaren och den tidiga hösten. Goda som de är men snudd på ännu godare i paj. Genom att använda varmt, smält smör i stället för kallt matfett i pajdegen får den en tilltalande knäckig smak. Plommon och björnbär är en klart spännande kombination. Pajen är godast ljummen, gärna med grädde eller glass till och passar lika bra till dessert som till kaffet vilket gör den extra användbar.

dan.strandqvist@ttspektra.se
Citat: ?Skjut inte upp till i morgon vad du kan ha nöje av i dag.?
Josh Billings
Nästa vecka: Matlådan har kommit tillbaka. Egen matlåda till jobbet blir allt vanligare. Nästa vecka ger vi tips på vad de kan laddas med.
Bild 1: Plommon. Söta plommon kan med fördel blandas med björnbär.
Bild 2: Frukter och nötter. Plommon, björnbär och valnötter gömmer sig under det knäckiga smulpajslocket.
Bild 3: Nypon. Nyponen ska vara djupt röda innan de plockas och kokas alternativt torkas.
Bild 4: Aronia. Aroniabären är rika på c-vitamin och goda i saft eller sylt.
Bild 5-6: Gott från gården. Nyponparfait med aroniasås är desserten som hämtat smak från trädgården.
Foto: Dan Strandqvist
Recept:
Nyponparfait med aroniasås och flarn
För 4-6 personer
150 g rensade nypon
Till parfaitmassan:
4 äggulor
1 1/2 dl florsocker
1 vaniljstång
4 dl grädde
Till såsen:
1 liter aroniabär
2 1/2 liter vatten
2-3 dl socker
1 msk potatismjöl
Till flarnen:
1 1/2 dl strösocker
5 msk vetemjöl
4 msk vatten
1 tsk glukos
50 g smör
citronmeliss till garnering
1. Dela nyponen och ta bort fästen och frön. Lägg nyponen i en kastrull och slå på vatten så det precis täcker. Koka nyponen 15 minuter under lock. Sila av vattnet och låt nyponen svalna.
2. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Vispa äggulor, socker och de smakrika fröna från vaniljstången i tjockbottnad kastrull på låg värme. Parfaitmassan ska bli fluffig, vilket tar några minuter.
3. Dra kastrullen från värmen. Rör om lite då och då till dess massan svalnat till fingertemperatur.
4. Finhacka nyponen och vispa grädden. Blanda nyponhack och grädde med parfaitmassan.
5. Klä en rak sockerkaksform med plastfilm. Häll ut parfaitmassan i formen och förslut med filmen. Frys parfaiten 4-5 timmar.
6. Koka aroniabären 15 minuter. Häll upp i silduk och låt saften rinna ner i skål eller kastrull. Koka upp och tillsätt socker. Red av med potatismjöl blandat med lite vatten. Såsen får inte koka efter avredningen. Kyl såsen.
7. Smält smöret till flarnen. Blanda socker, mjöl, vatten och glukos i en bunke. Tillsätt det smälta fettet. Arbeta till smidig smet som breds ut till tunna kakor på bakplåtspapper och gräddas 7-8 minuter i 175 graders ugn. Låt kakorna svalna. De kan värmas helt hastigt i ugn och bockas över en flaska eller liknande för mer dekorativt utseende.
8. Skiva och lägg upp parfaiten. Slå sås vid sidan och garnera med flarn och citronmeliss.
Nyponsoppa
För 4 personer
15 dl vatten
150 g torkade nypon
1 1/2 dl strösocker
Till redning
2 msk potatismjöl och lite vatten
1. Nypon plockas med handskar. Buskarna är taggiga och det gäller att vara försiktig. Skär av båda ändar och skär upp nyponet. Dra bort fröhuset med sked och lägg fruktskalen att torka på bakplåtspapper. Det går att snabbtorka i 50 graders ugn, först 10 minuter med stängd lucka och sedan med luckan på glänt ett par timmar.
Torkade nypon förvaras mörkt i glasburkar, men vänta med förpackningen ett par dagar så fukten verkligen hinner gå ur.
2. Till soppa stöts de torkade nyponen i mortel alternativt körs i mixer.
3. Koka upp vatten och lägg i nyponhacket. Sjud sakta utan lock cirka 7-8 minuter.
4. Sila och skölj ur kastrullen. Slå tillbaka soppgrunden, koka upp och tillsätt socker.
5. Red med potatismjöl blandat med några matskedar kallt vatten. Soppan får inte koka efter avredningen. Serveras med vispad grädde och mandelkakor.
Plommon- och björnbärspaj med valnötter
För 6 personer
Till den undre pajdegen:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
150 g smör, smält
Till fyllningen:
20 mogna plommon
200 g björnbär, frysta går bra
2 msk socker
Till smulpajdegslocket:
75 g smör
1 dl vetemjöl
1/2 del socker
1 dl grovhackade valnötter
1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i det smälta smöret och rör om till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Grädda i tio minuter.
2. Koka upp vatten och skålla plommonen. Dra bort skalet och dela frukterna så kärnan kan plockas bort. Lägg plommonhalvorna i det förgräddade pajskalet och fördela björnbären runt om. Strö över socker.
3. Blanda smuldegen och täck pajen med smulorna. Sätt in pajen i 175 graders ugn igen och grädda den cirka 35 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. (TT Spektra)
//bilder: 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om