En hel del sköna majviner

Bland de tillfälliga vinnyheterna i maj finns en hel del köpvärt. De godaste och mest intressanta rödvinerna kostar dock en del.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-04-30 06:00
Du kommer billigare undan med de vita fynden som spänner från den friskt mineraliga greken Santorini Assyrtiko över generöst fruktiga, fatrostade, chardonnayer till tropiskt fruktiga Trentham Viognier och helhäftiga Herrenweg de Turckheim Gewurztraminer som är en närmast fulländad, ytterst rik, lång, komplex skapelse på den parfymiga och kryddiga gewurztraminerdruvan.
Hela 157 vinnyheter lanseras, men som vanligt finns många i försvinnande små volymer.
15 nya roséviner hör också till nyheterna, men kommer att redovisas i en separat artikel med en genomgång av samtliga roséviner i såväl ordinarie- som beställningssortimentet inför sommaren. (Kan dock redan nu förhandstipsa om att italienska Kreos Rosato, 69 kr, är ett riktigt delikat matvänligt roséfynd).
Bland de röda fynden hittar vi grekiska Agathon som gjorts på en intressant blandning av den inhemska kvalitetsdruvan limnio och bordeauxstorheten cabernet sauvignon. Här bjuds en mörk, djup bärighet med lakrits och chokladtoner som gör det till ett utmärkt grillvin i sommar. 80 kronor är också ett riktigt bra pris för kvalitetsnivån.
Den innovativa kvalitetsproducenten Allegrinis Palazzo della Torre, portugisen Callabriga och sydafrikanska Newton Johnson Syrah Mourvèdre hör också till mina personliga favoriter denna månad.

sune.liljeval@ttspektra.se

Bild 1: Assyrtikostockar. På den grekiska turistön Santorini växer den syrarika, mineraliga assyrtikodruvan som ger goda torra vitviner som passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter. Här binder man inte upp vinstockarna utan låter dem växa som buskar så att druvklasarna skyddas mot alltför intensiv hetta. I maj kommer ett gott torrt vin på druvan.
Foto: Sune Liljevall
Bild 2 och 3: Trenddruva. Viognierdruvan har från att ha varit en sällsynt delikatess från franska Rhônedalen på senare år spritt sig över världen. Australien bjuder i maj på en generöst blandfruktig representant som gör sig utmärkt till asiatisk mat med lite hetta. Men är även utsökt gott på egen hand.
Bild 4: Lyxvalpolicella. Palazzo della Torre från kvalitetsproducenten Allegrini i italienska Venetien är delvis gjort på torkade druvor vilket gett en härlig körsbärslik koncentration med nötiga drag.
Bild 5: Klassisk riojastil. Rioja är i Sverige inte längre lika hett som för tio år sedan. Rioja Bordón Gran Reserva är dock en mycket läcker representant för den klassiska, mogna riojastilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om