Alla vägar bär till skogs ...
BÄR. Missa inte årets stora bjudning - den när skogens bär står mogna. Ladda med korg, stövlar och kaffetermos samt en extra dos tålamod och du blir rikt belönad.
Nu är det skördetid i skogen. Här finns tips på vad du kan göra av de härliga bären.
Foto: Dan Strandqvist
Äkta är dyrt
Handelns lingonsylt är ofta drygad med äppelmos. Hallonsaft visar sig ofta vara blandsaft och så vidare. Visst finns det äkta vara, men då får man betala och med ens kommer man upp i jämförbara kostnader med vad det kostar att tillbringa en dag i bärskogen. För en och annan som lever med skogen inpå knutarna är det där med bärplockning fullt naturligt. De kan snudd på fylla bärkorgen på väg till brevlådan och bara tanken på att köpa sylt och saft känns helt främmande.
Perfekt som present
Ska man få ekonomi i sitt syltande och saftande bör man leva i kombinationen nära till skogen och många munnar att mätta. Den egna sylten och saften är för de flesta att betrakta som lyxvaror. De fungerar perfekt som presenter vid höstens och vinterns fester. Vackra glasburkar och flaskor med egna etiketter och vackra band blir högt skattade gåvor. Bra att tänka på när man efter en dags slit med mygg och vresiga snår finner att skörden ryms i ett av kökets mindre kärl.
Rensa i skogen
Ett bra tips för alla som känner att orken bara räcker hem till tröskeln är att för det första grovrensa bären redan i skogen och eventuellt kolla genom korgen en extra gång när man väl är hemma. Stoppa ner vanliga plastpåsar i ursköljda mjölkkartonger och tippa i bären. Knyt ihop och frys och bären är säkrade. Arbetet med att finrensa och förädla bären till sylt eller saft kan man skjuta på till dess man hunnit hämta andan.
Recept:
Kokt lingonsylt
1 kg lingon
2 1/2 dl vatten
6 dl strösocker
1. Rensa bären och skölj dem rena. Slå bären i en stor kastrull och slå på vatten och socker.
2. Koka försiktigt bären under ungefär 20 minuter. Skumma ytan och slå upp den ännu varma sylten i väl rengjorda burkar.
Rårörd hallonsylt
1 kg rensade hallon (2 liter)
7 dl strösocker
(samma recept kan användas för rårörda lingon)
1. Rensa hallonen utan att skölja dem. Lingon bör däremot sköljas. Varva bären med strösocker i stor skål och ställ svalt över natten. Tips: Använd matberedaren med kniv om du inte har tålamod att röra för hand.
2. Arbeta bären sakta med träsked eller kör mixern några sekunder på låg fart. Bären ska mosas, inte finhackas.
3. Häll upp sylten i frysförpackningar. Sylten bibehåller sommarens smak perfekt i frysen. Sylten används till kakor eller som tillbehör till desserter. Rårörda lingon kan förvaras svalt i väl rengjorda glasburkar med lock.
Hallonsaft
2 liter hallon
3 dl vatten
5 dl strösocker per liter saft
1 krm natriumbensoat per liter saft
1. Kolla bären så inga insekter eller annat oönskat följer med. Lägg bären i en stor kastrull och tillsätt vatten. Koka upp under lock och sjud bären 10 minute
2. Mosa bären med träsked. Montera en silduk över en bunke och häll upp saftröran. Låt saften självrinna i sin egen takt.
3. Häll upp saften i litermått (för att bestämma hur mycket det blev) och sedan i ren kastrull. Tillsätt socker efter saftmängd (5 dl per liter). Koka upp och sjud varsamt i 10 minuter. Skumma väl så saften blir helt klar.
4. Ta upp en halv kaffekopp saft och blanda den med natriumbensoat. Slå tillbaka blandningen i saftkastrullen och rör om.
5. Häll upp saften på rena, varma glasflaskor och förslut. Förvara saften svalt och mörkt.
Hallonkräm
För 4 personer
5 dl hallon (250 g)
4 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl
4 msk vatten
Till servering:
mjölk
mandelbiskvier
1. Skölj och rensa bären. Lägg häften av bären i en kastrull och tillsätt vatten och socker. Koka upp och sjud varsamt i 5 minuter. Dra kastrullen från värmen.
2. Blanda potatismjöl och vatten i en liten skål. När krämen svalnat något vispas redningen ner i omgångar. Var noga med att röra hela tiden för att undvika klumpar.
3. Ge krämen ett uppkok, inte mer. Rör hela tiden i kastrullen. Dra den sedan till sidan och låt den svalna. Efter en stund tillsätts resterande bär och krämen serveras antingen ljummen eller väl kyld. I båda fallen med kall mjölk och gärna några små mandelbiskvier som var och en får droppa i sin tallrik.
Halloncidervinäger
2 dl hallon, absolut nyplockade ger bästa resultat
2 msk råsocker
3 dl äppelcidervinäger
1. Rensa hallonen med skölj dem inte. Lägg hallonen i en väl rengjord glasburk. Tillsätt råsocker och äppelcidervinäger. Det är viktigt att bären blir täckta av vinägern. Skulle bären sticka upp får man ta lite mer vinäger än receptet anger. Bär som sticker upp över ytan kan börja mögla och allt blir förstört.
2. Lägg en kartongbit eller liknande som lock. Ställ burken i rumstemperatur och låt den stå till dess vinägern tagit färg och bären börjar blekna. Sila upp och tappa den färdiga halloncidervinägern på väl rengjord glasflaska. Förslut. Vinägern får angenäm smak och doft och passar särskilt bra till sallader som innehåller melon. (TT Spektra)
//bilder: 5
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!