Festsoppa på kantareller
Torr sherry är kanske inte världens mest uppskattade dryck, men till kantarellsoppor passar vinet utmärkt. Tillsammans med fint strimlade grönsaker, grädde och örtkryddor blir det en soppa som passar på det bästa av festbord. Dessutom helt vegetariskt.
Kantarellsoppa med strimlade grönsaker och egna ostpinnar av smördeg är festmat på vegetarisk grund.
Foto:
Kantarellsoppa med sherry
För 4 personer
1 liter färska kantareller
2 morötter
1 bit zucchini
1/2 purjolök
1 rödlök
2 msk smör
8 dl vatten
2 dl grädde
2 msk konc. grönsaksfond
2 msk torr sherry
1 kvist timjan
maizena till redning
salt och vitpeppar
1. Ansa svampen. Dela större exemplar i bitar. Skala och strimla morötterna. Strimla zucchini och purjolök. Skär rödlöken i tunna klyftor.
2. Fräs svamp och grönsaker med smör i kastrull. Tillsätt vatten och grädde. Koka upp och smaksätt med koncentrerad grönsaksfond, sherry och timjan.
3. Sjud soppan fem minuter. Red av lätt med maizena. Sjud ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera soppan med ostpinnar eller rostat bröd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!