Det goda lammköttet

Lammkött blir allt vanligare även som färskvara i våra affärer. Sakta men säkert vågar allt fler svenskar stoppa lammkött i kundvagnen. Borta är allt snack om yllesmak, nu pratar vi snarare om kött med karaktär, varsamt smaksatt med rosmarin och vitlök.

Lammfärslåda. Rosmarin, färska grönsaker, ost och lamm ger en härlig låda.

Lammfärslåda. Rosmarin, färska grönsaker, ost och lamm ger en härlig låda.

Foto:

Stockholm (TT Spektra) H2008-08-07 06:00
Lammfärslådan får tankarna att dra mot Grekland och nationalrätten moussaka även om den här rätten innehåller betydligt mer grönsaker. Servera lådan med bröd att doppa i såsen och en fräsch grönsallad att bryta av med. Räkna gärna upp receptet och gör en rejäl sats till nästa fest.
Lammfärslåda
För 6 personer
800 g lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 msk stött färsk rosmarin
1 msk konc. kycklingfond
flingsalt och vitpeppar
1 msk olivolja
Till ostsåsen:
6 dl mjölk, 3 %
2 dl grädde
3 dl riven ost
vitpeppar
maizena + vatten
Till lådan:
2 auberginer
2 zucchini
6 tomater
2 paprikor, gärna olika färger
1 gul lök
1 msk rosmarin
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

1. Skär auberginerna i knappt centimetertjocka skivor. Bryn dem på båda sidor i olivolja. Ta upp och låt skivorna rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
2. Skala och finhacka en gul lök. Fräs lökhack och köttfärs med olivolja i gryta. Pressa i vitlök, klicka i tomatpuré och krydda med rödvin, finstött rosmarin och kycklingfond. Låt allt gå samman till en fast köttfärsröra.
Smaka av med salt och peppar mot slutet.
3. Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt riven ost och red av med maizena löst i vatten. Krydda med vitpeppar. Salt får såsen så det räcker från osten.
4. Skiva zucchini och tomater. Skär paprikorna i bitar och skiva löken. Varva köttröra, grönsaker och ostsås i ugnsfast form. Krydda med rosmarin mellan varven. Sätt in formen i 200 graders ugn cirka 35-40 minuter. Servera lammfärslådan med bröd och grönsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om