Blommande mat från gården

Nu är det skördetid i trädgården. Det plötsliga överflödet av bär, grönsaker och frukter gör att man nästan får svårt att hinna med.

Biff med japanskt inspirerad smaksättning och svenska trädgårdsgrönsaker är mat med maximalt omfång.

Biff med japanskt inspirerad smaksättning och svenska trädgårdsgrönsaker är mat med maximalt omfång.

Foto:

Stockholm (TT Spektra) H2008-07-31 06:00
Gränsöverskridande matlagning kan vara roligt och minst sagt överraskande för gästerna. Att blanda friskt mellan världens olika kök kan skapa fantastiska smaker. Här hämtar vi inspiration från det japanska köket och garnerar okonventionellt med färska svarta vinbär och indiankrasse. Festligare uppläggning av nyskördad mat går knappast att åstadkomma.
Asiatisk biff med svenska trädgårdsgrönsaker
För 4 personer
600 g utskuren biff eller entrecôte
rapsolja och smör till stekning
flingsalt och svartpeppar
Till såsen:
2 dl teriyakisås
1 msk sesamfrön
1/2 msk fint riven ingefära
1 dl rensade svarta vinbär

Tillbehör och garnering:
200 g vardera av potatis, rödbetor och morötter
blandade trädgårdsgrönsaker
Indiankrasse, både blommor och blad
1 tsk sesamfrön
klasar av svarta vinbär

1. Förbered grönsakerna. Förkoka rotsaker som potatis, morötter och rödbetor, alla med skalet kvar, men bara så att råheter försvinner. Dela rotsakerna på längden. Skär övriga salladsgrönsaker i
bitar.
2. Mosa rensade svarta vinbär i teriyakisås och smaksätt med sesamfrön och fint riven ingefära. Värm såsen något.
3. Putsa köttet och dela det i fyra ganska tjocka skivor. Stek köttet i lika delar smör och olja. Salta och peppra.
4. Lägg en bädd av kalla salladsgrönsaker på varje tallrik. Värm rotsakerna hastigt i kokande vatten och fördela dem över salladsgrönsakerna. Toppa med kött och sås. Garnera med sesamfrö, indiankrasse och klasar av svarta vinbär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om